Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Porsche će do 2022. godine u razvoj električnih automobila investirati 6 milijardi eura Reviewed by Momizat on . Samo u razvoj strujom pokretanog modela Mission E njemačka automobilska kompanija izdvojit će blizu 530 miliona eura. A to je tek početak. Porsche bi produkcijs Samo u razvoj strujom pokretanog modela Mission E njemačka automobilska kompanija izdvojit će blizu 530 miliona eura. A to je tek početak. Porsche bi produkcijs Rating: 0

Porsche će do 2022. godine u razvoj električnih automobila investirati 6 milijardi eura

Advertisement

Samo u razvoj strujom pokretanog modela Mission E njemačka automobilska kompanija izdvojit će blizu 530 miliona eura. A to je tek početak.

prosche-electric-car-01

Porsche bi produkcijsko izdanje električnog modela Mission E trebao predstaviti naredne godine, a strujom pokretan sedan na početku je Porscheove priče o električnim automobilima, koja će uključivati i nekoliko hibridnih modela.

Za ostvarenje planova slavne njemačke automobilske kompanije menadžment je već dao zeleno svjetlo za dvostruko veći iznos od inicijalno predviđenog koji će biti potrošen na razvoj električnih automobila, a vrijednost investicije iznosi šest milijardi eura.

Za razvoj novih hibridnih verzija koje će biti zasnovane na postojećoj gami Porscheovih modela, izdvojeno je blizu milijardu eura, a dodatnih 700 miliona eura poslužit će za razvoj novih tehnologija za punjenje hibridnih i električnih modela. Značajnu količinu novca Porsche će investirati i u nove proizvodne kapacitete koji će biti optimizirani za proizvodnju “zelenih” automobila.

Prema preliminarnim planovima, godišnja produkcija modela Mission E trebala bi biti 20.000 primjeraka, a s prvim električnim Porscheom kompanija će primiti novih 1.200 radnika.

Produkcijsko hibridno izdanje najpoznatijeg modela 911 trebalo bi biti spremno do 2023. godine, a prvi 911 koji će pokretati samo elektromotori mogao bi se pojaviti u narednih desetak godina. U Porscheu su nedavno izjavili da električni 911 mogu ponuditi već sada, ali to ne žele uraditi jer smatraju da je masa baterija koje pokreću aktuelne električne automobile još uvijek prevelika, što je neprihvatljivo za ugradnju u najpoznatiji sportski automobil svih vremena.

Podsjećanja radi, Porsche Mission E će raspolagati sa 600 KS, što će biti dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od 3,5 sekundi, a automobil će s jednim punjenjem baterija (prema NEDC normativima) moći preći 500 kilometara, a za 400 kilometara autonomije bit će potrebno 15 minuta punjenja.

Izvor: klix.ba

Komentari korisnika: