Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Predstavljen Lamborghini Huracan Reviewed by Momizat on . Lamborghini je objavio službene slike i informacije za Huracan LP 610-4, nasljednika Gallarda koji je prošlog mjeseca otišao u zasluženu penziju nakon 10 godina Lamborghini je objavio službene slike i informacije za Huracan LP 610-4, nasljednika Gallarda koji je prošlog mjeseca otišao u zasluženu penziju nakon 10 godina Rating: 0

Predstavljen Lamborghini Huracan

Advertisement

Lamborghini je objavio službene slike i informacije za Huracan LP 610-4, nasljednika Gallarda koji je prošlog mjeseca otišao u zasluženu penziju nakon 10 godina proizvodnje

huracan-1

 

Iako se sve do nedavno mislilo da će se najnoviji model iz Sant’Agata Bolognese zvati Cabrera, Lamborghini se na kraju odlučio za naziv Huracan. Pokretat će ga dobro poznati 5.2-litarski V10 FSI motor, isti onaj koji se može naći kod Gallarda i Audija R8. U svom najnovijem izdanju nasviran je na 610KS koje razvija pri nebeskih 8250 o/min i 560Nm dostupnih na 6500 o/min.

Ubrzanje od 0-100 traje samo 3.2 sekunde, a do 200km/h stiže već za 9.9 sekundi. Motor je prerađen tako da zadovoljava Euro 6 norme o ispušnim gasovima, a prema fabričkim podacima Huracan prosječno troši 12.5l/100km, dok svaki pređeni kilometar ispušta 290g CO2. Interesantno je da će se Start/Stop sistem standardno ugrađivati.

Još jedna interesantna novost jeste da Lamborghini nije upario ovaj motor sa svojim robotizovanim ISR mjenjačem. Umjesto njega tu je 7-stepeni mjenjač sa dvostrukim kvačilom koji snagu prenosi na obje osovine.

Vozač može birati između 3 moda vožnje: Strada, Sport i Corsa. Svaki od ovih modova podešava rad mjenjača, motora (uključujući i njegov zvuk), ESP-a i pogona na sva četiri točka. Za sigurno zaustavljanje se brinu karbon-keramičke kočnice koje će biti standardna oprema. Nažalost, Lamborghini još uvijek nije objavio detalje u vezi kočionog sistema.

Karoserija je izrađena od aluminijuma i ugljičnih vlakana, stoga Huracan na vagu donosi 1422kg. Poređenja radi, Gallardo LP560-4 je težak 1500kg. Kada na to dodamo još jači motor, dobijemo impresivan podatak da Hurracan ima odnos težine i snage od 2.33kg/1KS.

Što se tiče izgleda, Huracan dijeli mnoge dizajnerske elemente sa većim Aventadorom kao i sa Sesto Elementom. Lamborghini tvrdi da je, u poređenju sa Gallardom, svaki dio izmijenjen. Treba izdvojiti LED prednja svjetla, koja su vrlo slična onim na Aventadoru, kao i novodizajnirani poklopac motora na stražnjem dijelu koji se, za razliku od onog na Gallardu, proteže prema dolje od vrha krova. U poređenju sa prethodnikom, Huracan ima i drugačije dizajnirane ispušne cijevi.

Huracan je dobio i novi enterijer koji je opet dosta sličan onom kao kod Aventadora. Tako posjeduje identični 12.3-inčni TFT ekran koji pruža vozaču sve bitne detalje. Kompletan enterijer je prekriven Nappa kožom i alkantarom.

Počevši od narednog mjeseca, Lamborghini Huracan LP 610-4 će biti prikazan u 60 gradova širom svijeta na 130 privatnih zabava. Tu će bogate mušterije imati priliku da detaljno pogledaju svoju novu igračku. Obični smrtnici moći će ga uživo vidjeti u martu na Sajmu automobile u Ženevi. Prve isporuke kreću na proljeće, a cijene nisu saopštene.

Foto: 

huracan-2

 

huracan-3

 

huracan-4

 

huracan-5

 

huracan-6

 

huracan-11

 

huracan-7

 

huracan-8

 

huracan-10

 

Izvor: www.novavozila.ba

Komentari korisnika: