Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Prodaja novih automobila u Evropi ove godine porasla za skoro 10 % Reviewed by Momizat on . Prodaja novih automobila u Evropskoj uniji, u junu mesecu je porasla za 6,9 procenata, na 1,46 miliona automobila. Uprkoz političkoj krizi u Velikoj Britaniji, Prodaja novih automobila u Evropskoj uniji, u junu mesecu je porasla za 6,9 procenata, na 1,46 miliona automobila. Uprkoz političkoj krizi u Velikoj Britaniji, Rating: 0

Prodaja novih automobila u Evropi ove godine porasla za skoro 10 %

Advertisement

Prodaja novih automobila u Evropskoj uniji, u junu mesecu je porasla za 6,9 procenata, na 1,46 miliona automobila. Uprkoz političkoj krizi u Velikoj Britaniji, ovo je 34. mesec zaredom u kojem je zabeležen rast prodaje novih automobila u EU…

prodaja-auta-eu (1)

U prvom polugodištu aktuelne godine, prodaja je porasla za 9,4 procnta, na 7,84 miliona automobila. Dva od pet najvećih automobilskih tržišta u EU, u junu su zabeležila rast prodaje veći od 10 procenata. U Italiji je broj registracija novih automobila porastao za 11,9 procenata, a u Španiji za 11,2 procenta.

U Nemačkoj, koja je najveće automobilsko tržište Evrope, prodaja je porasla za 8,3 %, a u Francuskoj za simboličnih 0,8 %. Ove informacije, objavilo je Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA). U Britaniji, koja je iza Nemačke drugo najveće evropsko tržište, prodaja je u junu mesecu zabeležila pad od 0,8 procenata. Naravno, na to su najviše uticali politička nestabilnost i neizvesna ekonomska perspektiva. Posmatrano u periodu prvog polugodišta, prodaja novih automobila porasla je na svim tržištima, osim u Holandiji, gde je zabeležen pad od 3,6 procenata.

U junskom rastu prodaje prednjačili su Renault i Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Prodaja Renaulta porasla je za 20,2 %, a FCA za 13,2 %. Visok rast prodaje zabeležili su i nemački premium proizvođači, Mercedes-Benz i BMW, kao i kompanije Kia, Hyundai i Mazda.

Najveći evropski proizvođač automobila, Volkswagen, suočava se sa posledicama skandala sa emisijom štetnih materija svojih TDI motora, što je izazvalo najveću krizu u istoriji ovog brenda. Prodaja brenda Volkswagen u junu je opala za 0,3 posto, a Seat i Porsche takođe su zabeležili prodaju. Međutim, prodaja cele grupacije prodala je za 1,5 procenata.

prodaja-auta-eu (2)

Početkom juna meseca, ACEA je povećala procene prodaje u EU za celu godinu na 14 miliona vozila, što je za 5 procenata više nego prošle godine. U januaru mesecu tekuće godine, ACEA je prognozirala godišnji rast prodaje od 2 rocenta.

Prodaja novih automobila u 2016. godini i poređenje sa 2015-om:

prodaja-auta-eu (3)

Prodaja u EU po markama:

prodaja-auta-eu (4)

Izvor: automagazin.rs

Komentari korisnika: