Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Prve presude njemačkih sudova protiv Daimlera u Mercedesovoj verziji dizelgejta Reviewed by Momizat on . Kada je Anja Hilmer iz Linenburga pre dve godine pazarila njen Mercedes-Benz C klase, pojma nije imala da nešto eventualno može poći po zlu. Iako je i tada dize Kada je Anja Hilmer iz Linenburga pre dve godine pazarila njen Mercedes-Benz C klase, pojma nije imala da nešto eventualno može poći po zlu. Iako je i tada dize Rating: 0

Prve presude njemačkih sudova protiv Daimlera u Mercedesovoj verziji dizelgejta

Advertisement

Kada je Anja Hilmer iz Linenburga pre dve godine pazarila njen Mercedes-Benz C klase, pojma nije imala da nešto eventualno može poći po zlu. Iako je i tada dizelgejt skandal popunjavao novinske naslove, glavni anti-junak je bio Volkswagen, nikako Mercedes. Pamtimo i nastupe šefa Daimlera, Ditera Cečea u kojima on samouvereno tvrdi: “Nismo varali, niti smo manipulisali rezultatima testova emisija izduvnih gasova.”

merc

Iz današnje perspektive, verovatno je da gospođa Hilmer koja je kao inženjer zaposlena u kompaniji Airbus, ne veruje Cečeovim rečima. Ispostavilo se da njen dizel Mercedes emituje drastično više azotnih oksida nego što je to proizvođač deklarisao. Prvi problemi Hilmerove su započeli sa najavom i kasnijim uvođenjem zabrane kretanja dizel vozilima u pojedinim zonama Hamburga, što se dogodilo na samom kraju 2017. godine.

“Želela sam da se ratosiljam vozila, pa sam ga stavila na oglase. Uprkos niskoj ceni koju sam odredila, apsolutno se niko nije javio na oglas, “priseća se ona. Zatim je usledila odluka da presavije tabak i tuži proizvođača. “Nisam spremna da prihvatim nesrazmeran gubitak vrednosti mog automobila. Radi se o hiljadama evra, a za to je odgovoran Daimler,” nastavlja Hilemrova.

Daimler da plati

Na osnovu prvostepene presude donete od strane Okružnog suda iz Štutgarta, Hilmerova je izvojevala pobedu. Sudije su osudile proizvođača i naložile da mora da izvrši otkup korišćene C klase, po ceni od koja je neznatno niža od cene novog vozila, zbog toga što je vlasnica koristila vozilo u međuvremenu.

Dok je u slučaju Volkswagena sve bilo kristalno jasno, dotle sa Daimlerom stvari stoje potpuno drugačije. Ekipa iz Volfsburga je momentalno priznala sistematsku prevaru, a po tom osnovu je kompanija već isplatila nekoliko desetina milijardi evra na ime raznih kazni, odšteta, penala…

Sa druge strane, Daimler insistira na doslednom poštovanju zakona od strane kompanije. Švabe naglašavaju da dizel vozila trokrake zvezde ne poseduju nedozvoljene manipulativne uređaje, niti su ih ikada posedovali.

Ukoliko bi se dogodilo da spoljašna temperatura vazduha padne ispod, ili se podigne iznad limita, automatski se aktivira sekvenca u softveru za upravljanje radom sistema za prečišćavanje goriva koja štiti motor od oštećenja. Iz perspektive proizvođača, radi se o potpuno legalnoj komponenti. Ipak, samo krajem januara su donete tri sudske presude protiv Daimlera, koje bacaju senku na interpretaciju nemačkog giganta.

Jedno je sigurno: pritisak na proizvođača luksuznih automobila iz Štutgarta raste, a štete po ugled marke postaju sve značajnije. Javno tužilaštvo iz Štutgarta istražuje nekoliko lica zaposlenih u Daimleru zbog sumnje na prevaru.

Regulatorno telo KBA je takođe u istrazi, u želji da otkrije nekoliko nedozvoljenih uređaja u sistemu za prečišćavanje izduvnih gasova više modela iz Mercedesove game, a prethodne godine je ovaj organ naredio povlačenje skoro 800.000 primeraka Mercedesa, širom Evrope. Od te brojke, njih 280.000 krstari nemačkim drumovima.

Daimler je već uložio žalbu na višoj instanci. Istovremeno, proizvođač ulaže napore kako bi unapredio predmetni softver i na taj način snizio nivoe štetnih isparenja azotnih oksida na nekoliko miliona putničkih vozila, kao deo “dobrovoljne servisne akcije”.

Proklamovani cilj je spas satanizovane dizel tehnologije. Međutim, svaka pojedinačna presuda suda, koja je u liniji sa zahtevima poput onog koji je iznela Anja Hilmer, predstavlja ogromnu prepreku rehabilitaciji dizela.

Izvor: autorepublika.com

Komentari korisnika: