Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Prvi BMW dizel napravljen prije 30 godina Reviewed by Momizat on . 1983. godine, BMW je svijetu predstavio svoj prvi model sa dizel motorom, 524td sedan. U to vrijeme, dizel agregati su smatrani bučnim i neprikladnim za automob 1983. godine, BMW je svijetu predstavio svoj prvi model sa dizel motorom, 524td sedan. U to vrijeme, dizel agregati su smatrani bučnim i neprikladnim za automob Rating: 0

Prvi BMW dizel napravljen prije 30 godina

Advertisement

1983. godine, BMW je svijetu predstavio svoj prvi model sa dizel motorom, 524td sedan. U to vrijeme, dizel agregati su smatrani bučnim i neprikladnim za automobile, ali je naftna kriza iz 70-ih promenila takvo mišljenje.
Na samom početku je bilo jasno da će BMW-ovi dizel motori morati da budu izuzetnih karakteristika, jer je cilj bilo uskalditi potrošnju i vek trajanja dizel agregata sa sportskim osećajem u vožnji i prefinjenošću benzinaca.

Automobil pod čijom haubom se inicijalno našao je bio 524td, predstavljen na sajmu u Frankfurtu 1983. godine. Sedan serije 5 je ujedno poneo i titulu najbržeg dizel modela tog vremena, ubrzavajući do “stotke” za 12,4 sekunde uz maksimalnu brzinu od 180 km/h. Prosečna potrošnja je iznosila 7,1 l/100 km.

Kupci, pogotovo oni na matičnom tržištu, su vrlo brzo zavoleli ovaj automobil koji je za manje od četiri godine postao najpopularnija varijanta serije 5.Od tada, dizel agregati su naročito napradovali, a to se naročito odnosi na jedinice upravo BMW-a. Bavarska kompanija je nadavno prestavila 3,0-litarski šestocilindarski motor sa tri turbo kompresora, koji sa neznatno većom zapreminom od debitanta iz 1983, proizvodi 381 KS i 743 Nm obrtnog momenta.

Komentari korisnika: