Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Prvi samovozeći taksi na svijetu stigao na ulice Singapura Reviewed by Momizat on . IAKO je Uber najavljivao kako će prvi uvesti samovozeća vozila za uslugu prijevoza pretekla ih je tvrtka NuTonomy iz Singapura koja je na ulice pustila prvi sam IAKO je Uber najavljivao kako će prvi uvesti samovozeća vozila za uslugu prijevoza pretekla ih je tvrtka NuTonomy iz Singapura koja je na ulice pustila prvi sam Rating: 0

Prvi samovozeći taksi na svijetu stigao na ulice Singapura

Advertisement

IAKO je Uber najavljivao kako će prvi uvesti samovozeća vozila za uslugu prijevoza pretekla ih je tvrtka NuTonomy iz Singapura koja je na ulice pustila prvi samovozeći taksi.

auto-singapur

Malo poznata tvrtka stara je tek tri godine, no iza nje stoje istraživači sa čuvenog MIT-a (Massachusetts Institute of Technology), poznatog kao jedan od najvećih centara razvoja u svijetu, dok cijeli projekt većim dijelom financiraju singapurske vlasti. Vijest stiže tek nekoliko mjeseci nakon što je NuTonomy najavio uslugu autonomnih taksija do 2018. godine, a kao partner se spominje Jaguar Land Rover, auto kompanija koja ulaže ogromna sredstva u sustave autonomne vožnje.

Singapurske vlasti u projekt su ušle kako bi novim tehnologijama ublažili probleme prometnih gužvi i zagađenja, a ojačavanje javnog prijevoza je jedno od rješenja. Nova taksi usluga je još uvijek u testnoj fazi i dostupna je u ograničenom području poslovne zone površine oko 6,5 četvornih kilometara, a koriste se isključivo električni automobili, Mitsubishi i-MiEV i Renault Zoe.

Sa putnicima u automobilu je i NuTonomyev inženjer koji prati parametre vožnje i može preuzeti kontrolu nad vozilom u svakom trenutku. Vozila imaju radarski sustav detekcije okoline i dvije kamere sprijeda. Usluga prijevoza je zasada besplatna, a do kraja godine flotu će činiti 12 samovozećih vozila.

Izvor: index.hr

Komentari korisnika: