Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Ravnomjeran rast evropskog tržišta automobila u novembru Reviewed by Momizat on . Prodaja automobila na evropskim tržištima porasla je u novembru istim tempom kao i u prethodnom mesecu, pokazuje izveštaj automobilske industrije ACEA. U novemb Prodaja automobila na evropskim tržištima porasla je u novembru istim tempom kao i u prethodnom mesecu, pokazuje izveštaj automobilske industrije ACEA. U novemb Rating: 0

Ravnomjeran rast evropskog tržišta automobila u novembru

Advertisement

Prodaja automobila na evropskim tržištima porasla je u novembru istim tempom kao i u prethodnom mesecu, pokazuje izveštaj automobilske industrije ACEA.

seat

U novembru su u 27 zemalja Evropske unije (podaci za Maltu nisu bili dostupni) registrovana ukupno 1.216.702 nova automobila, što predstavlja povećanje za 5,9 posto u odnosu na isti mesec prošle godine. Ista stopa rasta zabeležena je i u oktobru.

Gotovo sva velika evropska tržišta su beležila dobre rezultate, pri čemu su dvocifrene stope rasta zabeležile Španija i Francuska, od 12,4 i 10,3 posto. Približila im se – s 9,4 posto – i Nemačka, čije tržište se oporavilo nakon nekoliko meseci slabog rasta, kao i Italija sa 6,8 posto.

Britansko tržište je međutim zabeležilo pad osmi mesec zaredom, i to za čak 11,2 posto, primećuju u ACEA-i.

‘Nova’ Evropa ponovo je nadmašila ‘stare’ članice Evropske unije, uz gotovo dvostruko višu stopu rasta tržišta u novembru, od 10,3 posto. U ‘staroj’ Evropi stopa rasta iznosila je 5,5 posto.

Iza tih stopa rasta krije se još jedna velika razlika – u novim članicama je prodato gotovo deset puta manje novih automobila nego u starima, samo 113.683, u odnosu na 1,1 milion u ‘starima’.

Uzlazni trend pokazuje i period od januara do novembra, kada je u 27 zemalja EU registrovaano 4,1 posto više novih automobila nego u istom prošlogodišnjem periodu – ukupno 14 miliona.

Među pet velikih tržišta najsnažniji rast u posmatranom periodu su beležile Italija, od 8,7 posto, i Španija, od 7,8 posto. Francuska i Nemačka slede sa nižim stopama rasta, od 5,3 odnosno tri posto.

U Britaniji je prodaja automobila u periodu od januara do novembra pala za pet posto, navode u udruženju.

U novim zemljama članicama prodaja u dosadašnjem delu godine je skočila 14 posto, uz prodatih 1,2 miliona novih automobila. U ‘starim’ članicama EU prodaja je porasla 3,2 posto, na ukupno 12,8 miliona novih automobila, pokazuju podaci ACEA-e.

Izvor: autoblog.rs

Komentari korisnika: