Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Renault ostaje u Iranu uprkos američkim pritiscima Reviewed by Momizat on . Najveće francuske kompanije su zauzele različite stavove prema diktatu američkog predsednika Donalda Trampa za novo zavođenje ekonomskih sankcija Iranu od stran Najveće francuske kompanije su zauzele različite stavove prema diktatu američkog predsednika Donalda Trampa za novo zavođenje ekonomskih sankcija Iranu od stran Rating: 0

Renault ostaje u Iranu uprkos američkim pritiscima

Advertisement

Najveće francuske kompanije su zauzele različite stavove prema diktatu američkog predsednika Donalda Trampa za novo zavođenje ekonomskih sankcija Iranu od strane zapadnih sila.

renault s

Nakon što je naftna korporacija Total najavila plan za napuštanje iranskog tržišta, kanal France 24 prenosi saopštenje predsednika Uprave Renaulta Carlosa Ghosna da ta automobilska industrija neće napuštati Iran, makar, poručio je Ghosn, morala da rapidno smanji svoje aktivnosti na tom tržištu.

- Jednom kada se iransko tržište ponovo otvori, činjenica da ga nismo napustili će biti naša prednost – poručio je prvi čovek Renaulta deoničarima te kompanije na skupu u Parizu.

On je najavio preduzimanje mera kako bi se rizici povezani s poslovanjem u Iranu kontrolisali i smanjili.

France 24 navodi da je Renault prošle godine u Iranu prodao 160 hiljada vozila. Prema podacima agencije Sputnik, Iran je treće najveće tržište Renaulta, nakon Francuske i Brazila, dok u SAD-u taj proizvođač automobila nije prisutan od osamdesetih godina prošlog veka. U Iranu je Renault učvrstio svoje pozicije osnivanjem zajedničke kompanije Renault-Pars s iranskim ulagačima.

Iako je izneo čvrst stav o ostanku na iranskom tržištu, Carlos Ghosn je obavestio deoničare, kako prenosi France 24, da kompanija održava kontakt s američkom administracijom o tome ‘šta uključuju ekonomske sankcije prema Iranu, a šta ne uključuju’.

- Pažljivo ćemo posmatrati da li naša prisutnost u Iranu predstavlja provokaciju koja će povući za sobom određene poteze američke administracije – kaže Ghosn, ciljajući očigledno na američke zakonske odredbe prema kojima se mogu izreći kazne za firme koje ne poštuju sankcije.

Izvor: Jutarnji.hr

Komentari korisnika: