Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Sedam kompanija povlači 4,4 miliona automobila zbog vazdušnih jastuka Reviewed by Momizat on . Sedam proizvođača automobila povući će 4,4 miliona vozila u SAD zbog neispravnih vazdušnih jastuka japanske kompanije Takata, zbog čega je već povučeno više mil Sedam proizvođača automobila povući će 4,4 miliona vozila u SAD zbog neispravnih vazdušnih jastuka japanske kompanije Takata, zbog čega je već povučeno više mil Rating: 0

Sedam kompanija povlači 4,4 miliona automobila zbog vazdušnih jastuka

Advertisement

Sedam proizvođača automobila povući će 4,4 miliona vozila u SAD zbog neispravnih vazdušnih jastuka japanske kompanije Takata, zbog čega je već povučeno više miliona automobila.

vazudsni-jastuk-takata

Američke vlasti su u četvrtak saopštile da će vozila povući kompanije Dženeral motors, Folksvagen, Daimler Vans, Ford, BMW, Jaguar – Land Rover i Mercedes Benc.

Osam kompanija je prošlog petka saopštilo da će povući 12 miliona vozila, u okviru masovnog povlačenja autombila koje je prošlog meseca najavila Takata kako bi bili zamenjeni mehanizmi za naduvavanje vazdušnih jastuka koji mogu da eksplodiraju.

Tokom naredne dve godine će u fazama biti ukupno zamenjeno do 40 miliona tih uređaja, a svoje automobile povući će 17 proizvođača. Prioritet će imati modeli stariji od 2011. godine u toplim i vlažnim područjima.

Takata koristi amonijum nitrat za stvaranje male eksplozije koja u slučaju sudara naduva vazdušne jastuke. Ta supstance može, međutim, da se vremenom ošteti ako je izložena visokim temperaturama i vlažnosti, pa da gori brže nego što je predviđeno. To može da dovede do razbijanja metalnog kanistera koji treba da lokalizuje eksploziju i raspršivanja sitnih metalnih ili plastičnih delova koji mogu da povrede putnike.

Izvor: novosti.rs

Komentari korisnika: