Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Škoda proizvela 20 miliona automobila, jubilej obilježio Karoq Reviewed by Momizat on . Kompanija Škoda proizvodi automobile od 1905. godine, a sada je prešla granicu od 20 miliona automobila. Upravo je 20-milioniti automobil bio model Karoq. Kompa Kompanija Škoda proizvodi automobile od 1905. godine, a sada je prešla granicu od 20 miliona automobila. Upravo je 20-milioniti automobil bio model Karoq. Kompa Rating: 0

Škoda proizvela 20 miliona automobila, jubilej obilježio Karoq

Advertisement

Kompanija Škoda proizvodi automobile od 1905. godine, a sada je prešla granicu od 20 miliona automobila. Upravo je 20-milioniti automobil bio model Karoq.

skoda

Kompanija je svoj život počela 1985. godine pod imenom Laurin & Klement, prvobitno je proizvodila bicikle, a potom je 1905. godine ušla u automobilsku industriju modelom Voiturette A. Sada, 133 godine poslije, češka kompanija slavi jubilej od 20 miliona proizvedenih automobila, a tu granicu je nakon silaska s proizvodne trake prešao model Karoq, kompaktni crossover koji je zapravo i najnoviji Škodin model. Njegova prodaja počinje krajem oktobra.

Škoda je značajno povećala svoju proizvodnju početkom devedesezih, kada je postala vlasništvo Volkswagen Grupe. Krajem 1991. godine, a nedugo nakon što ju je kupio VAG, Škoda je iza sebe imala 5 miliona proizvedenih automobila. Za 15 godina je udvostručila taj broj te je 13. jula 2006. godine proizvela 10-milioniti automobil.

Broj se ponovo udvostručio 26. septembra, kada je s prozivodne trake sišao 20-milioniti automobil. Prošla godina je bila najproduktivnija za Škodu, jer je kompanija prodala 1,1 milion automobila. U VW eri je napravljeno više od 15 miliona auetomobila.

Najpopularniji model svih vremena je Octavia, a dosad je prodano više od 5,6 miliona primjeraka. Na drugom mjestu je supermini Fabia, koji je prodan u 4 miliona primjeraka. Na trećem mjestu je Felicia s prodanih 1,4 miliona automobila.

Najsnažniji Škodin model je Superb, a proizveden je u više od milion primjeraka.

Što se tiče budućnosti kompanije, Škoda planira uvesti u ponudu nove modele, a fokusirat će s ena crossovere i električne modele, koji su najavljeni konceptom Vision E. Maleni Citigo odlazi u penziju, a naredni jeftini model se očekuje 2020. godine.

Izvor: klix.ba

Komentari korisnika: