Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Slab marketing i izbor modela koče prodaju električnih kola Reviewed by Momizat on . Svaki ljubitelj električnih automobila u Evropi na pitanje zašto je prodaja "kola budućnosti" slaba odgovoriće da je to zbog nedovoljog broja punjača i visokih Svaki ljubitelj električnih automobila u Evropi na pitanje zašto je prodaja "kola budućnosti" slaba odgovoriće da je to zbog nedovoljog broja punjača i visokih Rating: 0

Slab marketing i izbor modela koče prodaju električnih kola

Advertisement

Svaki ljubitelj električnih automobila u Evropi na pitanje zašto je prodaja “kola budućnosti” slaba odgovoriće da je to zbog nedovoljog broja punjača i visokih cena. Međutim, novo istraživanje ukazuje da su za slabu prodaju krivi i loš marketing, dug period isporuke i veoma ograničen izbor modela električnih automobila.

vw e 1

Kada je reč o broju modela, na taj problem delom će odgovoriti nemački proizvođač Folksvagen koji je najavio da će do 2030. ponuditi električne verzije svih svojih 300 modela vozila.

U Evropi je u prodaji samo 20 električnih automobila na baterije (BEV) u poređenju sa 417 modela na benzin i dizel, pokazalo je novo istraživanje nevladine organizacije Transport i životna sredina (Transport and Environment, T&E).

“Istraživanje je takođe pokazalo da nekih modela uopšte nema u prodajnm salonima dok se na isporuku drugih predugo čeka zbog nedovoljnih proizvođačkih kapaciteta”, navodi T&E.

Podaci koje je ta organizacija analizirala ukazuju da “proizvođači jedva da se i trude da prodaju električna vozila, što dokazuju mali troškovi za marketing”.

U Nemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Italiji i Norvreškoj proizvođači automobila u proseku troše samo 2,1% budžeta za marketing za vozila sa nultom emisijom i 1,6% za plug-in hibride.

Ti podaci ukazuju da se oni ne trude aktivno da privuku nove potrošače iako istraživanja pokazuju da “oko 30% nemačkih, britanskih i francuskih potrošača danas razmišlja o kupovini električnog automobila”.

Izuzetak je Norveška, gde je danas svako treće prodato novo vozilo električno i gde su izdaci za reklamiranje električnih kola na baterije znatno veći. Istraživanje pokazuje da BMW troši 24% budžeta za promociju tih automobila u Norveškoj a Dajmler 14%.

Organizacija Transport i životna sredina zaključila je da će se prodaja električnih vozila neizbežno smanjiti u većem delu Evrope jer analize ukazuju da je prodaja električnih ili automobila sa nultom emisijom štetnih gasova upola manja od prognoziranog ili nivoa koji su obećavali proizvođači, preneo je EURACTIV.com.

Autoindustrija je, u proseku, nameravala da joj 3,6% prodaje budu električna kola ali je postigla samo 1,7%.

Drugo istraživanje, čije rezultate je Evropsko udruženje proizvođača automobila objavilo u junu, pokazalo je da je tražnja “vozila sa alternativnim gorivom” u Evropskoj uniji porasla za 37,6%, na 212.945 komada, u prvom kvartalu 2017. nakon umerenog rasta poslednjih meseci 2016.

Broj električnih vozila povećan je za gotovo 30%. Međutim, uprkos velikom rastu, udeo kola sa alternativnim gorivom i dalje je mali i tek dvadeseti novi automobil koristi alternativno gorivo.

Električne verzije svih modela Folksvagena do 2030.

Nemački proizvođač automobila Folksvagen saopštio je 11. septembra da će do 2030. godine ponuditi električne verzije svih svojih 300 modela vozila.

Kompanija koju dve godine potresa skandal sa softverom koji je varao testove izduvnih gasova vozila s dizel motorima, ponudiće električne ili hibridne verzije za svaki model svojih 12 marki – “audi”, “porše”, “škoda”, “seat” i drugi, u šta će investirati 20 milijardi evra, izjavio je direktor Matijas Miler.

“To je naša obaveza da do 2030. elektrifikujemo sva naša vozila. Mislim da smo na dobrom putu, na putu napretka”, rekao je Miler u izjavi Frans presu uoči otvaranja Sajma automobila u Frankfurtu.

Ali, taj nemački auto-džin ne proizvodi sam baterije za automobile, već će ih naručivati od snabdevača što će ga do 2030. koštati čak 50 millijardi evra.

Folksvagen će do 2025. godine ponuditi 80 novih električnih automobila, odnosno 50 sa 100% električnim pogonom, a 30 s kombinovanim, hibridnim.

Ali, VW za sada neće odustati od motora sa unutrašnjim sagorevanjem. “Smatram da će još dugo u čitavom svetu motori sa unutrašnjim sagorevanjem koegzistirati sa električnim” rekao je Miler za AFP.

Izvor: EURACTIV.rs / Beta.rs

Komentari korisnika: