Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Stagnacija evropskog tržišta automobila u maju Reviewed by Momizat on . Evropsko tržište automobila stagniralo je u maju nakon skoka u prethodnom mesecu, pokazali su podaci udruženja evropskih proizvođača ACEA. U maju je u 27 zemalj Evropsko tržište automobila stagniralo je u maju nakon skoka u prethodnom mesecu, pokazali su podaci udruženja evropskih proizvođača ACEA. U maju je u 27 zemalj Rating: 0

Stagnacija evropskog tržišta automobila u maju

Advertisement

Evropsko tržište automobila stagniralo je u maju nakon skoka u prethodnom mesecu, pokazali su podaci udruženja evropskih proizvođača ACEA.

opel adam 677

U maju je u 27 zemalja Evropske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrovano ukupno 1,398 miliona novih automobila, čime se njihov broj gotovo zadržao na nivou istog prošlogodišnjeg meseca.

U aprilu je njihov broj na godišnjem nivou skočio 9,6 posto.

Majska stagnacija odražava stanje u grupi 15 ′starih′ zemalja EU-a, pri čemu se među vodećim tržištima izdvajala Španija sa snažnijim rastom prodaje, za 7,2 posto, a skromno povećanje je zabeleženo i u Velikoj Britaniji, za 3,4 posto.

Rast na ta dva tržišta je neutralisao pad prodaje u Nemačkoj, najvećem evropskom tržištu, za 5,8 posto. Smanjena je prodaja i u Italiji, za 2,8 posto.

Znakovi posustajanja su se pojavili i u grupi 12 ′novih′ članica EU-a, uz značajno nižu stopu rasta prodaje u maju, od 8,5 posto. U aprilu je porasla 14,2 posto.

Starije članice u celini i dalje beleže više nego 10 puta više registrovanih novih automobila, ukupno 1,267 miliona, u poređenju sa 120 hiljada registrovanih u novim zemljama EU-a, pokazuje izveštaj.

Skroman rast u prvih pet ovogodišnjih meseci

U periodu od januara do maja potražnja za novim automobilima u 27 zemalja EU-a (bez Malte) porasla je za skromnih 2,4 posto, poduprta 11,6-postotnim skokom u grupi ′novih′ članica EU-a.

Ukupno je u prvih pet meseci ove godine u 27 zemalja EU-a registrovano 6,879 miliona novih automobila, kažu u ACEA-i.

Među vodećim tržištima se izdvaja Španija skokom potražnje za novim automobilima za 10,6 posto. Skromniji rast je zabeležen u Francuskoj, za 3,5 posto i u Nemačkoj, za 2,6 posto.

U Velikoj Britaniji potražnja je pala 6,8 posto.

U celoj grupi ′starih′ članica EU-a broj registrovanih novih automobila je povećan za mršavih 1,6 posto.

Izvor: autoblog.rs

Komentari korisnika: