Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

SUV/krosoveri doprineli većoj prodaji automobila u Evropi Reviewed by Momizat on . SUV/krosover segment nastavlja da raste u Evropi. U junu je zabeleženo povećanje broja registracija uprkos slabijoj potražnji u Velikoj Britaniji, drugom po vel SUV/krosover segment nastavlja da raste u Evropi. U junu je zabeleženo povećanje broja registracija uprkos slabijoj potražnji u Velikoj Britaniji, drugom po vel Rating: 0

SUV/krosoveri doprineli većoj prodaji automobila u Evropi

Advertisement

SUV/krosover segment nastavlja da raste u Evropi. U junu je zabeleženo povećanje broja registracija uprkos slabijoj potražnji u Velikoj Britaniji, drugom po veličini tržištu, gde Brexit odnosi svoj danak.

Opel-Grandland-X-

Broj registracija putničkih automobila je povećan na 1,62 miliona u Evropskoj uniji i tržištima EFTA-e prošlog meseca, sa 1,54 miliona prošle godine, pokazuju podaci ACEA-e.

Marke koje su lansirale nove SUV i krosover modele su najviše i profitirale. Jeep, Volvo, Jaguar, Seat i Volkswagen su među onima koji su zabeležili dvocifren rast. Prodaja Nissana, Land Rovera, Fiata, Alfe Romeo, Forda i Mercedes-Benza je pala.

Tržišni lider, Volkswagen grupa, napredovala je sa prodajom za 13 odsto, s tim što je Seat bio 19 odsto „u plusu“ zahvaljujući novoj Aroni, baš kao i Volkswagen zahvaljujući T-Rocu (16 odsto). Porsche je takođe bio bolji nego prošle godine, i to za 12 odsto, a Škoda za 8,5 odsto. Napredovao je i Audi, sa 5,6 odsto više prodatih vozila.

PSA grupa, evropski proizvođač broj 2, povećao je prodaju za čak 66 odsto, naravno, zahvaljujući Opel/Vauxhallu, koji su ušli u statistiku. Citroen je bio bolji za 7,1 odsto, Peugeot 6,9, dok je DS nastavio da pada (27 odsto). Prodaja Opel/Vauxhalla je pala na 91.012 jedinica, sa 95.054 iz juna prošle godine.

Renault grupa je napredovala za 4,6 odsto, što može da zahvali poboljšanju rezultata Dacije od 12 odsto. Renault kao zasebna marka je takođe bio bolji – 4,6 odsto.

Fiat Chrysler Automobiles je ostvario nešto slabije rezultate u odnosu na prošlogodišnje (2,6 odsto), na šta je u najvećoj meri uticao pad Fiata od 9,5 i Alfe Romeo od 8,2 odsto. U međuvremenu, Jeep je napredovao za čak 72 odsto.

Ford je takođe jedan od onih koji je napravio slabiji posao u odnosu na prošlu godinu. Broj registracija „plavog ovala“ je pao za 8,3 odsto.

Što se azijskih marki tiče, Toyota je napredovala za 13 odsto, čemu je najveći doprinos dao C-HR krosover. Kia je bila bolja za 6,8 a Hyundai za 5,5 odsto. Nissan je nazadovao za 13 odsto.

suv

Kada govorimo o premijum markama, Volvo kolo vodi sa napretkom od 29 odsto, zahvaljujući novom XC40. Jaguar je bio bolji za 19 odsto, a zasluge za to mogu prvenstveno da se pripišu E-Pace krosoveru. Lexus je bio bolji za 12 odsto a BMW za 9,9, dok je Mercedes-Benz pao za 7,3 odsto. Land Rover je takođe nazadovao, i to za 11 odsto.

Francuska i Španija nadoknadile pad Ujedinjenog Kraljevstva

Jaka prodaja u Nemačkoj, Francuskoj i Španiji je neutralisala loše rezultate Velike Britanije i Italije.

Potražnja za novim automobilima je porasla za 9,2 odsto u Francuskoj, 8 odsto u Španiji i za 4,2 odsto u Nemačkoj, najvećem evropskom tržištu. Nasuprot tome, prodaja u Ujedinjenom Kraljevstvu je pala za 7,3 odsto.

Analitičari očekuju da će prodaja na „ostrvu“ i dalje padati, bar do jeseni, kada bi moglo da dođe do poboljšanja ukoliko pregovori sa Evropskom unijom prođu kako treba.

Izvor: autorepublika.com

Komentari korisnika: