Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Tesla uvodi zaštitu od toplotnog udara u automobilu Reviewed by Momizat on . Najnoviji, softverski apdejt (8.0) za modele Tesla Motorsa donosi brojne novine, a jedna od najinteresnatnijih je sprečavanje pregrevanja putničke kabine. Iako Najnoviji, softverski apdejt (8.0) za modele Tesla Motorsa donosi brojne novine, a jedna od najinteresnatnijih je sprečavanje pregrevanja putničke kabine. Iako Rating: 0

Tesla uvodi zaštitu od toplotnog udara u automobilu

Advertisement

Najnoviji, softverski apdejt (8.0) za modele Tesla Motorsa donosi brojne novine, a jedna od najinteresnatnijih je sprečavanje pregrevanja putničke kabine.

tesla-motors

Iako se to kosi sa zdravim razumom, nije retkost da neodgovorni roditelji ostave svoju decu, a vlasnici kućnih ljubimaca pse, u zatvorenom automobilu izloženom dejstvu sunca. Na žalost, i pored svih upozorenja koja se objavljuju u letnjem periodu, svake godine na desetine ljudi i ko zna koliko četvoronožnih ljubimaca nastrada od posledica toplotnog udara u zaključanom vozilu.
Prvi čovek kompanije, Ilon Mask, objavio je na Twitteru da će kompjuter u Tesla modelima od sada automatski održavati temperaturu u unutrašnjosti automobila. Na taj način, sprečiće se da deca ili kućni ljubimci dožive toplotni udar i smrtno stradaju od vrućine u vozilu.

Svojevremeno je Toyota u hibridni model Prius 3 ugradila sistem koji automatski provetrava kabinu, kada je vozilo ostavljeno na parkingu izloženom dejstvu sunca. Japanski proizvođač to je postigao instaliranjem solarnog panela na krovu automobila, koji generiše električnu energiju za ventilaciju, odnosno recirkulaciju vazduha u kabini.

U unutrašnjost Priusa se ubacuje spoljašnji vazduh, pa je temperatura u kabini svakako niža nego da nema ovog sistema, i putnici neće doživeti toplotni šok kada se vrate u auto.

Za razliku od Toyotinog, Teslin sistem omogućava da se vazduh u parkiranom vozilu sve vreme hladi. Kompjuter je, za sada, podešen da uključuje klima uređaj kako bi se sprečilo da temperatura poraste preko 40 stepeni Celzijusa, a u američkom proizvođaču električnih automobila kažu da teoretski, sa punim baterijama, vozilo može da održava ovu temperaturu i do godinu dana, ali je za sada radi sistema ograničen na 12 sati.

S obzirom da ni temperature blizu 40 stepeni nisu bezbedne, ako dete ili pas borave duže u automobilu na suncu, pogotovo ako nemaju vodu uz sebe, Mask je najavio da će već u sledećem apdejtu (8.1) vlasnicima Tesla modela biti omogućeno da podese klima uređaj na željenu temperaturu koju bi kompjuter održavao sve vreme dok je automobil parkiran.

Izvor: b92.net

Komentari korisnika: