Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

U Las Vegasu predstavljen Audi Sport Quattro Laserlight koncept Reviewed by Momizat on . Audi je danas na CES događaju (Consumer Electronics Show) u Las Vegasu zvanično predstavio Audi Sport Quattro Laserlight koncept. Radi se o unaprijeđenoj verzij Audi je danas na CES događaju (Consumer Electronics Show) u Las Vegasu zvanično predstavio Audi Sport Quattro Laserlight koncept. Radi se o unaprijeđenoj verzij Rating: 0

U Las Vegasu predstavljen Audi Sport Quattro Laserlight koncept

Advertisement

Audi je danas na CES događaju (Consumer Electronics Show) u Las Vegasu zvanično predstavio Audi Sport Quattro Laserlight koncept. Radi se o unaprijeđenoj verziji Sport Quattro koncepta koji je predstavljen prošlog septembra

audi-sport-quattro-laser-light-concept-ces-2014-04-1

 

Glavno je pitanje po čemu se Laserlight razlikuje u odnosu na standardni Sport Quattro? Kao što samo ime implicira, ovaj koncept je opremljen Matrix LED svjetlima sa laserskom tehnologijom. Prema navodima Audija, dva trapezoidna elementa niskog profila su vidljiva u okviru svjetala, spoljni koji generiše svjetla niskog snopa koristeći Matrix LED, dok unutrašnji element proizvodi lasersko svjetlo za funkcionalnost visokog snopa.

audi-sport-quattro-laser-light-concept-ces-2014-06-1

Audi navodi da ova svjetla nude tri puta jače osvjetljenje u odnosu na LED svjetla visokog snopa i da osvjetljavaju do 500m puta ispred vozila. Vozilo također odlikuje Plasma Red boja eksterijera kao i trodimenzionalni ekran koji pokreće Tegra 30 procesor kompanije NVIDIA.

audi-sport-quattro-laser-light-concept-ces-2014-07-1

 

audi-sport-quattro-laser-light-concept-ces-2014-08-1

Laserska svjetla nisu tek još jedan pokus, jer je Audi potvrdio da će u skorijoj budućnosti njegovi modeli biti opremljeni ovom tehnologijom.

audi-sport-quattro-laser-light-concept-ces-2014-09-1

 

audi-sport-quattro-laser-light-concept-ces-2014-10-1

Kao i originalni Sport Quattro i Laserlight je hibrid, što znači da ga pokreće 4.0 V8 TFSI i elektromotor. Ukupno proizvode 700KS i 800Nm, što je dovoljno za ubrzanje od 0-100 za 3.7 sekundi te maksimalnu brzinu od 305km/h. Još bitnije, deklarisana prosječna potrošnja iznosi samo 2.5l/100km, dok na električni pogon može preći 50km.

audi-sport-quattro-laser-light-concept-ces-2014-11-1

 

audi-sport-quattro-laser-light-concept-ces-2014-13-1

 

audi-sport-quattro-laser-light-concept-ces-2014-18-1

 

Kada smo već kod Audija i CES-a da saopštimo još nekoliko informacija. U Ingolstadtu su potvrdili da će novi TT imati “virtualni” kokpit kojeg su opisali kao “izrazito sportsku verziju” MMI (Audi Multi Media) sistema. Detalji nisu saopšteni, samo je rečeno da će “informacijski ekran i instrumenti biti spojeni kako bi tvorili fleksibilnu, vozački orijentisanu jedinicu”. 12.3-inčni TFT ekran ima dva različita moda – klasičan izgled i informacijski izgled. Na taj način se eliminiše potreba za posebnim informacijskim ekranom. Na slikama ispod možete vidjeti kako će to u praksi izgledati.

Enterijer treće generacije TT-a:

ttkokpit-1

 

ttkokpit-2

ttkokpit-3

 

Audi je iskoristio CES kako bi predstavio novi MMI multimedijalni sistem sa redizajniranim menijem, te poboljšanom funkcijom pretraživanja i glasovnom kontrolom. Sistem sadrži poboljšani taster kontroler kojeg “optički senzor precizno prati sa stotinkom milimetra preciznosti”. Iako slike drugačije prikazuju, u Audiju tvrde da će se sa novim MMI sistemom upravljati pomoću dvije, a ne četiri tipke, kao što je to sada slučaj. Lijevom tipkom će se otvarati podmeni, a desnom dodatne opcije u vezi tog menija, odnosno desna tipka će imati istu funkciju kao desna tipka na mišu od PC-a.

mmi-1

 

mmi-2

 

mmi-3

 

mmi-4

 

mmi-5

 

mmi-6

 

mmi-7

 

 

Izvor: www.novavozila.ba

Komentari korisnika: