Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Vlasnici spornih Volkswagena zajednički tužili kompaniju u Njemačkoj Reviewed by Momizat on . Nemačka grupa za zaštitu potrošača, „vzbv“, podnela je tužbu protiv Volkswagen grupe u ime vlasnika VW-a. Ovaj potez je povezan sa dizel skandalom, a iskoristio Nemačka grupa za zaštitu potrošača, „vzbv“, podnela je tužbu protiv Volkswagen grupe u ime vlasnika VW-a. Ovaj potez je povezan sa dizel skandalom, a iskoristio Rating: 0

Vlasnici spornih Volkswagena zajednički tužili kompaniju u Njemačkoj

Advertisement

Nemačka grupa za zaštitu potrošača, „vzbv“, podnela je tužbu protiv Volkswagen grupe u ime vlasnika VW-a.

vw

Ovaj potez je povezan sa dizel skandalom, a iskoristio je nova pravila vezana za zajedničke tužbe, koja su na snagu stupila juče, što potencijalno olakšava dobijanje odštete od kompanija.

Volkswagen je već morao da plati kompenzaciju vlasnicima u vezi sa skandalom u SAD. Međutim, u Nemačkoj je kompanija uspela da napravi dogovor, koji je podrazumevao popravku, odnosno ažuriranje softvera, što bi sporne automobile učinilo sertifikovanim za učešće u svakodnevnom saobraćaju.

Zajednička tužba nastoji da utvrdi da li su vlasnici automobila sa EA 189 dizel motorima namerno oštećeni time što je proizvođač koristio softver za menadžment rada motora, koji je skrivao prave nivoe emisije polutanata.

Volkswagen je saopštio da mogućnost zajedničke tužbe ne menja stav kompanije da nema pravnog osnova da kupci povezuju skandal sa situacijom u Nemačkoj. Oko 40.000 kupaca je izrazilo zainteresovanost da se pridruži tužbi pre nego što dođe do zastarevanja zahteva za naknadu štete, saopštio je „vzbv“.

Vlasnici Volkswagena sa dizel motorima su doživeli pad vrednosti njihovih automobila nakon što je utvrđeno prekomerno zagađivanje. U međuvremenu je došlo do brojnih inicijativa o izbacivanju dizel vozila iz centra gradova, što je dodatno doprinelo umanjenju njihove vrednosti.

Kao odgovor na skandal, zakonodavci su izmenili pravila o zajedničkim tužbama u Nemačkoj, što pojedincima olakšava učešće u njima, bez potrebe za podnošenjem novog predmeta.

Da li potrošači imaju pravo na nadoknadu štete i u kojoj formi bi ta nadoknada bila ostvarena, moraće da se utvrdi u zasebnoj tužbi.

„Vzbv“ je saopštio da želi da dobije kompenzaciju za oko dva miliona vlasnika automobila sa dizel motorima, koji nisu bili ekološki podobni, što o čemu Volkswagen nije informisao kupce u trenutku kupovine.

VW je priznao 2015. godine da je koristio nelegalne „poništavajuće uređaje“ u SAD.

Izvor: autorepublika.com

Komentari korisnika: