Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Volkswagen obećao da će pokrenuti istragu i okončati testiranja na životinjama Reviewed by Momizat on . Njemačka kompanija Volkswagen je obećala da će okončati testiranja svojih proizvoda na životinjama, a ta informacija je uslijedila nakon što je izbio novi skand Njemačka kompanija Volkswagen je obećala da će okončati testiranja svojih proizvoda na životinjama, a ta informacija je uslijedila nakon što je izbio novi skand Rating: 0

Volkswagen obećao da će pokrenuti istragu i okončati testiranja na životinjama

Advertisement

Njemačka kompanija Volkswagen je obećala da će okončati testiranja svojih proizvoda na životinjama, a ta informacija je uslijedila nakon što je izbio novi skandal u kojem je otkriveno da su efekti izduvnih gasova dizelskih motora testirani na majmunima i ljudima u nedavnom testiranju koje su finansirali njemački proizvođači automobila.

dim-auspuh

“Želimo u potpunosti eliminisati testiranje na životinjama u budućnosti, tako da se nešto slično ne bi ponovilo u budućnosti”, izjavio je glavni Volkswagenov lobist Thomas Steg za Bild.

Nedugo zatim je Volkswagen objavio da je Steg na odmoru do daljnjeg.

“Eksplozivni” izvještaj se pojavio u New York Timesu, a razotkrio je istraživanje koje je provela Evropska istraživačka grupa za okolinu i zdravlje u sektoru saobraćaja (EUGT) koja danas ne postoji. Potom su se u izvještajima Suddeutche Zeitunga i Stuttgarter Zeintunga pojavile informacije da su testovi osim na majmunima vršeni i na ljudima.

Testiranja su finansirali Volkswagen, Daimler i BMW, a provođena su u Univerzitetskoj bolnici u Aachenu. Ljekari su proučavali efekte inhalacije nitrogen dioksida na zdrave ljude.

Nakon medijskih napisa Univerzitetska bolnica u Aachenu je izdala saopćenje u kojem se navodi da je eksperiment “ekstremno osjetljiv” te da je izveden kako bi se povećala sigurnost vozača kamiona, mehaničara i varilaca.

Još invazivnije eksperimente je EUGT u ime automobilskih kompanija proveo na deset majmuna koji su sjedili u komorama i udisali izduvne gasove iz Volkswagenovog modela Beetle. Istraživanje su kompanije finansirale kako bi “odbranile dizel” nakon optužbi da su izduvni gasovi kancerogeni.

Volkswagen je obećao da će pokrenuti istragu o ovom skandalu.

Ovo je drugi put u svega nekoliko godina da su dizelaši u centru velikog skandala. Godine 2015. je Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) objavila da je Volkswagen programirao softver dizelskih automobila tako da bi oni mogli proći testiranje izduvnih gasova iako zapravo nisu zadovoljavali ekološke standarde. Ostale kompanije umiješane u “Dieselgate” skandal su Daimler, Volvo, Jeep, Hyundai i Fiat.

Izvor: klix.ba

Komentari korisnika: