Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Volkswagen razvija brutalnog Golfa R Evo Reviewed by Momizat on . Kada su u pitanju sportske izvedbe VW Golfa, vrh ponude je do sada uvijek bila R izvedba. Međutim, Volkswagen je za sedmu generaciju popularnog hatchbacka pripr Kada su u pitanju sportske izvedbe VW Golfa, vrh ponude je do sada uvijek bila R izvedba. Međutim, Volkswagen je za sedmu generaciju popularnog hatchbacka pripr Rating: 0

Volkswagen razvija brutalnog Golfa R Evo

Advertisement

Kada su u pitanju sportske izvedbe VW Golfa, vrh ponude je do sada uvijek bila R izvedba. Međutim, Volkswagen je za sedmu generaciju popularnog hatchbacka pripremio jednu posebnu poslasticu.

rice-1

 

Neimenovani izvor iz Wolfsburga izjavio je britanskom AutoExpressu da VW razvija još ekstremniju izvedbu Golfa R koja će biti predstavljena u aprilu na Sajmu automobila u Pekingu. Dodao je kako će se taj model zvati Golf R Evo, a u Pekingu će biti predstavljen kao koncept. Međutim, ubrzo poslije toga trebala bi da krene i proizvodnja.

rice-2

 

Standardni Golf R iz 4-cilindričnog 2.0 TSI motora izvlači 300KS i 380Nm obrtnog momenta koje šalje na sva četiri točka (Haldex 4MOTION pogon) . Pod haubom Evo-a isti motor će razvijati još veću snagu, ali to neće biti glavna razlika između ta dva modela. Naime, kod Evo-a će zadnja sjedišta biti izvađena i zamijenjena sa kavezom za zaštitu od prevrtanja, prednja sjedišta će biti nešto tanja, kotrljat će se na lakšim felgama, a mnogi dijelovi karoserije će biti izrađeni od ugljičnih vlakana.

rice-4

 

Kao rezultat tih promjena, Golf R Evo trebao bi biti oko 100kg lakši u odnosu na Golf R (čija masa iznosi 1476kg), što će donijeti bitne razlike u performansama. Podsjećanja radi, Golf R sa manuelnim mjenjačem ubrzava od 0-100 za 5.1 sekundu, a sa DSG-om mu treba 4.9 sekundi.

rice-3

 

Treba još reći kako je Audi na prošlogodišnjem okupljanju u Wortherseeu predstavio koncept pod imenom TT Ultra Quattro. Taj je model od TTS-a (na kojem je baziran) lakši za čak 300kg, a to je postignuto putem intenzivnog korištenja lakih materijala (poklopac motora i prtljažnika, stražnji spojler, krov, centralna konzola i centralni tunel izrađeni od plastike ojačane ugljičnim vlaknima, ispušni sistem od titanijuma, inovativne spiralne opruge od plastike, karbon-keramičke kočnice, sjedišta iz R8 GT-a…). Smatra se kako će dio tih ideja usvojiti Golf R Evo.

Izvor: www.novavozila.ba

Komentari korisnika: