Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

VW prodavao pretprodukcijska vozila, umjesto da ih uništi Reviewed by Momizat on . Nakon dizelgejta, koji je 2015. uzdrmao nemačkog auto-giganta, na pomolu je novi mini-skanda u Volkswagenu. Nemački proizvođač automobila saopštio je da je opoz Nakon dizelgejta, koji je 2015. uzdrmao nemačkog auto-giganta, na pomolu je novi mini-skanda u Volkswagenu. Nemački proizvođač automobila saopštio je da je opoz Rating: 0

VW prodavao pretprodukcijska vozila, umjesto da ih uništi

Advertisement

Nakon dizelgejta, koji je 2015. uzdrmao nemačkog auto-giganta, na pomolu je novi mini-skanda u Volkswagenu.

vw

Nemački proizvođač automobila saopštio je da je opozvao oko 6.700 pretprodukcijskih vozila koja su, umesto da budu uništena kako to zakon nalaže, prodata na tržištu kao nova ili korišćena.

Volkswagen je saopštio da je od ukupnog broja automobila koji se povlače, oko 4.000 vlasnike našlo u Nemčkoj, dok je preostalih 2.700 prodato u Evropi i Severnoj Americi. Reč je o automobilima koji su prodati kupcima u periodu 2006-2018.

Opozivi nisu neuobičajena stvar u auto-industriji, a zbog relativno malog broja vozila koja su u pitanju ovaj slučaj bi možda prošao i nazapaženo da nije reč o nesvakidašnjoj praksi jednog proizvođača.

Naime, pomenuti automobili u startu nisu bili predviđeni za prodaju, s obzirom da su to takozvana pretprodukcijska vozila napravljena pre zvaničnog početka serijske proizvodnje određenih novih modela.

Takvi primerci se koriste kao test automobili i u promotivne svrhe pre zvanične premijere modela, a kada ispune svoju osnovnu namenu po zakonu bi trebalo da budu uništeni.

Uprkos tome, Volkswagen ih je kasnije prodavao kupcima u Evropi i SAD kao polovna ili kao nova vozila (ukoliko su korišćena prilikom statičnih ispitivanja i ako nisu vožena).

Nemački proizvođač u svom saopštenju navodi da je reč o 6.700 takvih automobila, ali u internim dokumentima fabrike spominje se broj od 17.000 test vozila.

U poređenju sa dizel skandalom, koji je bio neuporedivo većih razmera jer su njime bili obuhvaćeni milioni spornih automobila, najnovija afera izgleda beznačajno, ali svakako neće doprineti poboljšanju već narušene reputacije Volkswagena.

Dodatni problem po čelnike nemačke kompanije predstavljaju spekulacije da su neki od njih znali za ovaj slučaj godinama unazad, a da je on prijavljen nemačkim vlastima tek nedavno.

To se odnosi i na prvog čoveka VW grupacije, Herberta Disa, koji je navodno bio upoznat sa ovim slučajem još u julu 2016, kada je bio na poziciji šefa kompanije “Volkswagen putnička vozila”.

Portparol Volkswagena je u saopštenju naveo da kompanija nema informacija o eventualnim saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovala prodata pretprodukcijska vozila, ali da je opoziv proglašen iz predostrožnosti, zbog bezbednosnih razloga.

Tokom pregleda na vanrednom servisu proveriće se u kojoj meri se pretprodukcijski automobili razlikuju od kasnijih, serijskih.

U slučaju da su u pitanju neznatne razlike, poput softverskog apdejta i sl. sporna vozila biće dovedena u nivo sa standardnim serijskim primercima, a u suprotnom biće povučena iz upotrebe i uništena. Ne navodi se kako će u tom slučaju biti obeštećeni kupci.

Izvor: b92.net

Komentari korisnika: