Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Waymovi samovozeći kamioni počinju dostave u Atlanti Reviewed by Momizat on . Kompanija Waymo širi svoje eksperimente koji se odnose na samovozeća vozila pa je saopćila da će njeni samovozeći kamioni početi isporučivati teret za Googleove Kompanija Waymo širi svoje eksperimente koji se odnose na samovozeća vozila pa je saopćila da će njeni samovozeći kamioni početi isporučivati teret za Googleove Rating: 0

Waymovi samovozeći kamioni počinju dostave u Atlanti

Advertisement

Kompanija Waymo širi svoje eksperimente koji se odnose na samovozeća vozila pa je saopćila da će njeni samovozeći kamioni početi isporučivati teret za Googleove centre podataka u Atlanti.

waymo-kamioni

Kamioni neće biti u potpunosti bez vozača, ali će se koristiti autopilot na javnim cestama. Waymo s udružio sa logističkim timom sestrinske kompanije Google kako bi razvio tehnologiju i integrisao je u operacije prijevoza u mreži fabrika, distribucijskih centara, luka i terminala. Atlanta je savršeno okruženje za ovaj tip testiranja, jer je ona jedan od najvećih logističkih centara.

Waymo je počeo testirati autonomnu tehnologiju na kamionima klase 8 još prošle godine u Californiji i Arizoni. U januaru je kompanija u Atlanti počela koristiti samovozeće automobile za mapiranje i testiranje na javnim cestama. Googleovi centri za podatke se nalaze u Atlanti od 2003. godine, tako da je nova faza testiranja kompanijinih kamiona logičan naredni korak.

Kamioni koriste iste senzore kao i automobili, ali i isti softver za autonomnu vožnju pomoću kojeg su se putnički automobili Arizonom kretali bez vozača. Waymo planira uvesti eksperimentalni samovozeći javni prijevoz u Phoenixu ove godine.

Waymo slijedi rivala, a to je Uber, koji je saopćio da njegovi samovozeći kamioni obavljaju dostave u Arizoni. Ti kamioni se kreću potpuno autonomno, a vozač preuzima kontrolu tokom posljednjih kilometara do destinacije.

Recimo i da Waymo nije jedina kompanija koja koristi samovozeće kamione za prijevoz tereta, jer je tu i kompanija Embark koja dostavlja frižidere imeđu Južne Californije i Teksasa od kraja 2017. godine.

Izvor: klix.ba

Komentari korisnika: