Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Zabrinjavajuće: Otkriven broj nastradalih u Teslinim tvornicama Reviewed by Momizat on . Poznati proizvođač električnih automobila tvrdi kako se uvjeti rada u njihovim tvornicama poboljšavaju, no prema izvještaju skupine za prava radnika Worksafe - Poznati proizvođač električnih automobila tvrdi kako se uvjeti rada u njihovim tvornicama poboljšavaju, no prema izvještaju skupine za prava radnika Worksafe - Rating: 0

Zabrinjavajuće: Otkriven broj nastradalih u Teslinim tvornicama

Advertisement

Poznati proizvođač električnih automobila tvrdi kako se uvjeti rada u njihovim tvornicama poboljšavaju, no prema izvještaju skupine za prava radnika Worksafe – u Tesli opako odstupaju od industrijskog prosjeka po broju ozlijeđenih…

tesla-model

Prema podacima Worksafea, koji ih pak sastavlja od javno dostupnih informacija u dokumentima OSHA Form 300 (koje Tesla mora slati vladinim organizacijama), ovaj proizvođač iz godine u godinu bilježi više ozlijeđenih u svojim tvornicama od industrijskog prosjeka.

Tesla do sada nije osporavao statistiku između 2013. i 2016. godine. Prema službenim podacima, u Tesli je kroz 2014. na 100 radnika bilo 8,4 ozljeda, a kroz 2015. dogodilo se samo povećanje (na 8,8 ozljeda na 100 radnika). Samo 2015. godine u Teslinim pogonima je zabilježeno 31-postotno odstupanje od industrijskog prosjeka.

Da stvar bude gora, kod ozbiljnijih ozljeda (nesmrtonosnih, koje traže bolovanje) stvari su samo gore po Teslu. Tu su 2015. zabilježili 7,9 ozljeda na 100 radnika, dok je industrijski prosjek svega 3,9 ozljeda na 100 radnika. Tesla je za 103 posto gori od industrijskog prosjeka, a čini se kako su se nevolje nastavile i 2016. naovamo.

Tvrtka Elona Muska je napomenula kako su do sada poboljšali uvjete rada u tvornicama, poput smanjivanja radnih sati i zapošljavanja stručnjaka koji se brinu o ergonomiji za sprječavanje ozljeda u radu. I dok se čeka na službene podatke iz američkih vladinih tijela za industrijski prosjek kroz 2016., Worksafe je već sada došao do brojki…koje su daleko od idealnih.

Broj ozljeda na radu se kroz 2016. popeo na 8,1 na 100 radnika, dok se broj ozbiljnih ozljeda nešto spustio (7,3 ozljeda na 100 radnika).

K tome, Worksafe je napomenuo da u Tesli imaju nepravilne navike bilježenja ovakvih podataka, koji često dovode do fluktuacija. Podaci za prvi kvartal 2017. godine mogli bi stoga biti ‘bolji’, ali samo zbog toga što je tvornica u Fremontu bila zatvorena na deset dana u veljači, prenosi Business Insider.

Worksafe je došao u središte pozornosti nedugo nakon što se u medijima pojavio niz izvještaja o ‘užasnim uvjetima rada’ u Teslinoj tvornici u Fremontu. Čelnik Tesle, Elon Musk, u veljači se oglasio tek riječima kako su opisani uvjeti rada ‘neiskreni ili potpuno lažni’.

Nakon toga je u intervjuu za The Guardian ipak omekšao u svom pristupu te naglasio kako je znao da su zaposlenici prolazili teške trenutke.

Skupina Worksafe navodi da će Tesla biti u golemim problemima s obzirom na njihove planove, ako se stvari ne izmijene jako brzo. To se posebno tiče toga da Tesla vrlo ambiciozno želi povećati proizvodnju na pola milijuna vozila godišnje već od 2018. godine.

Izvor: tportal.hr

Komentari korisnika: