Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Jaguarovo autonomno vozilo ima ‘ljudske’ oči Reviewed by Momizat on . Jaguarov autonomni koncept će vas bukvalno progutati svojim ogromnim očima Pritom se ne radi o tehnološkoj zastarelosti, već o jednom novom pogledu na rešenje v Jaguarov autonomni koncept će vas bukvalno progutati svojim ogromnim očima Pritom se ne radi o tehnološkoj zastarelosti, već o jednom novom pogledu na rešenje v Rating: 0

Jaguarovo autonomno vozilo ima ‘ljudske’ oči

Advertisement

Jaguarov autonomni koncept će vas bukvalno progutati svojim ogromnim očima

jaguar auto 1

Pritom se ne radi o tehnološkoj zastarelosti, već o jednom novom pogledu na rešenje velikog problema u ovom segmentu, a to je interakcija između pešaka i samovozećih vozila. A u Jaguar Land Roveru misle da su ove velike oči ljudskog oblika rešenje.

A princip je isti. Kao što vozač u običnom automobilu može očima da ostvari kontakt s pešakom koji planira da pređe ulicu, tako će i ovo vozilo pokušati na istom principu da komunicira sa učesnicima u saobraćaju.

Jaguar zato pokreće studiju u kojoj će ovakav koncept isprobati u simulaciji scena s ulica Koventrija u kojima će se pratiti uspešnost komunikacije s pešacima.

jaguar auto 11

“Želimo da saznamo da li ovakav pokušaj informisanja ljudi o namerama vozila ima prednosti, odnosno pokazivanje pešaku da je prepoznat od strane samovozećeg vozila, a sve kako bi se popravilo poverenje u takva vozila“, pojašnjava šef projekta Pete Bennett.

Prema dosadašnjim istraživanjima čak 63% pešaka i biciklista bi se osećalo manje bezbedno sa samovozećim vozilima na putevima. Ne znamo da li će ovo rešenje pomoći, ali sasvim je sigurno da ideja da te na putu posmatra par ogromnih očiju i namigne izaziva podeljene osećaje. Nekima će biti dopadljivo, a nekima pomalo sablasno.

Izvor: Index.hr

Komentari korisnika: