Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Zaboravljeni koncept: Električni BMW iz 1972. Reviewed by Momizat on . BMW danas može da se pohvali savremenim električnim modelom i3 ili sportskim Plug-in hibridom i8, ali malo je poznato da je još pre 45 godina nemački proizvođač BMW danas može da se pohvali savremenim električnim modelom i3 ili sportskim Plug-in hibridom i8, ali malo je poznato da je još pre 45 godina nemački proizvođač Rating: 0

Zaboravljeni koncept: Električni BMW iz 1972.

Advertisement

BMW danas može da se pohvali savremenim električnim modelom i3 ili sportskim Plug-in hibridom i8, ali malo je poznato da je još pre 45 godina nemački proizvođač napravio funkcionalan električni automobil koji je debitovao na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972.

elektricni-bmw (1)

Preteča današnjih BMW-ovih električnih i Plug-in hibridnih automobila je model 1602e.

Ovo vozilo je bilo zasnovano na standardnom BMW-u 1602. Međutim, kada bi se podigla hauba električne verzije, umesto motora sa unutrašnjim sagorevanjem ukazao bi se prizor 12 Vartinih akumulatora od 12 V, ukupnog kapaciteta 12,6 kWh i mase 350 kg.

Akumulatori su električnom energijom napajali pogonski elektromotor firme Bosch, koji je bio u stanju da isporuči maksimalnih 44 ks (32 kW). Elektromotor je pokretao zadnje točkove, a automobil je mogao da razvije 100 km/h i da ubrza od 0 do 50 km/h za 8 sekundi.

elektricni-bmw (3)

BMW je napravio dva primerka modela 1602e, koji su promovisani tokom Olimpijskih igara u Minhenu, 1972. godine.

Vozila su u realnim uslovima saobraćaja mogla da pređu 30-ak km pre nego što se akumulatori isprazne, mada je BMW tvrdio da je maksimalna autonomija 61 km, ali pod uslovom da se automobil kreće konstantnom brzinom od 50 km/h.

elektricni-bmw (2)

BMW 1602e imao je i neku verziju ranog sistema regenerativnog kočenja, pa je deo energije kočenja mogao da se pretvori u električnu energiju i uskladišti u akumulatorima.

elektricni-bmw (4)

S obzirom da je koncept imao skroman radijus kretanja, nemački proizvođač je procenio da serijska verzija nije izvodljiva i odustao od daljeg razvoja električnog automobila. Ovoj vrsti pogona vratiće se tek nekoliko decenija kasnije, da bi danas sa uspehom proizvodio jedan čisto električni model (i3) i nekoliko Plug-in hibridnih automobila.

Izvor: b92.net

Komentari korisnika: