Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Alonso o McLarenu, propuštenim prilikama i životu nakon Formule 1 Reviewed by Momizat on . Po mnogima najkompletniji vozač na gridu i jedan od najboljih svoje generacije, 34-godišnji Španjolac Fernando Alonso, do svoja je dva naslova svjetskog prvaka Po mnogima najkompletniji vozač na gridu i jedan od najboljih svoje generacije, 34-godišnji Španjolac Fernando Alonso, do svoja je dva naslova svjetskog prvaka Rating: 0

Alonso o McLarenu, propuštenim prilikama i životu nakon Formule 1

Advertisement

Po mnogima najkompletniji vozač na gridu i jedan od najboljih svoje generacije, 34-godišnji Španjolac Fernando Alonso, do svoja je dva naslova svjetskog prvaka došao davne 2005. i 2006.

fernando-alonso-bahrain-2016

Prije šest godina se pridružio talijanskom Ferrariju, ali momčad iz Maranella nije imala bolide koji su Alonsu mogli omogućiti napade na sam vrh pa je čak tri puta završavao kao drugoplasirani u poretku vozača, i to u bolidu momčadi koja je uglavnom završavala na trećoj poziciji konstruktorskog prvenstva. Sreću je 2015. potražio u novom projektu McLarena i Honde, ali rezultati su daleko od onih kojima su se nadali navijači britanske momčadi i španjolskog asa.

“Prešao sam u McLaren Hondu jer sam trebao tu motivaciju i ovaj izazov. U Ferrariju sam imao mogućnost pobjeđivati i biti na postoljima, ali nikada osvojiti prvenstvo. Nakon toga sam imao novi izazov, a to je projekt McLarena i Honde. Znao sam za poteškoće, ali to je nešto što me učinilo… sretnim. Učinilo me boljim vozačem i boljom osobom. Radite s različitim ljudima i konstantno učite različite stvari. Mislim da su filozofije u Ferrariju i McLarenu potpuno drugačije. Također, japanska kultura je bitno drugačija.”

“Prema tome, kada sve posložite, to je proces učenja za našu momčad. Biti u sredini svega toga je dosta dobro za mene i za moju karijeru, bilo da je riječ o mom karakteru ili vožnji jer stalno učite nove stvari. Ali i kao osoba.”

Alonso je još jednom rekao da ne žali za svojim ‘krivim’ odlukama.

“Ne. Odluke koje donesete u određenom trenutku su takve jer mislite da je tako najbolje. Nije vrijedno gledati unatrag i mijenjati ih; kada sam odlučio prijeći iz Renaulta u McLaren, to je bilo zato što sam trebao tu promjenu. Bio sam dvostruki svjetski prvak, ali motivacije više nije bilo. Odluka o povratku u Renault je također bila moja. Imao sam mogućnost otići u Red Bull, ali oni su u to vrijeme bili proizvođač energetskih napitaka, to nije bila ekipa za svjetsko prvenstvo. Nitko nema kristalnu kuglu!”

“Ne žalim ni za kojim odlukama jer sam u to vrijeme tako odlučio, moje srce je tako reklo i sretan sam s njima. Radije biram biti sretan čovjek nego imati još dva trofeja kod kuće.”

Alonso se polako bliži kraju svoje karijere u Formuli 1 pa je odlučio progovoriti o svom životu nakon nje.

“Nema još ništa konkretno. Trenutno želim nastaviti voziti jer je to moja strast. Postoje i druge stvari koja tek treba otkriti i koje mogu raditi u svom životu. Ali vožnja će i dalje biti prioritet. Formula 1 će biti prioritet ako bolidi za sljedeću godinu budu pružali užitak i ako se budem osjećao sretnim. Ako ne, postoje druge kategorije. Puno puta sam rekao da bi pobjeda na 24 sata Le Mansa bila lijepa stvar za mene. A onda ćemo vidjeti.”

“U Španjolskoj imam neke projekte vezane za sigurnost na cestama i za stazu gdje imam go-kart školu. Sada imamo oko 100 djece od devet do 11 godina starosti pa tamo imamo puno posla. Kroz program sigurnosti na cestama je u zadnja tri mjeseca prošlo 2000 djece. Prema tome, puno se toga događa što će mi oduzeti vremena i uživat ću u tome.”

“S moje strane, bilo bi lijepo imati obitelj. Ako pronađem ženu! To će nakon Formule 1 vjerojatno biti najveći cilj. Sav svoj život sam proveo za upravljačem. Kada moja djeca budu imala tri, četiri ili pet godina, mogu ih učiti nešto oko automobila, a ne oko tenisa ili nečeg drugog jer o tim stvarima ne znam puno. Bit će lijepo ako mogu dati neki savjet nekome koga volim, ali takav život od vas traži puno. Ako u budućnosti moja djeca budu voljela utrkivanje i ako žele biti vozači Formule 1, onda u redu. Ako ne, neću biti razočaran jer mislim da vam ovakva vrsta života daje puno, ali i puno toga uzima od vas. Postoje i drugi načini na koje možete uživati u životu osim Formule 1”, zaključio je Alonso.

Izvor: gp1.hr

Komentari korisnika: