Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Dakar 2014. – Rezultati 8. etape Reviewed by Momizat on . Nakon prelaska u Boliviju, 350.000 gledaoca došlo je da pozdravi motocikliste koji su otvorili 8 etapu Dakar relija. Među gledaocima bio je i bolivijski predsje Nakon prelaska u Boliviju, 350.000 gledaoca došlo je da pozdravi motocikliste koji su otvorili 8 etapu Dakar relija. Među gledaocima bio je i bolivijski predsje Rating: 0

Dakar 2014. – Rezultati 8. etape

Advertisement

Nakon prelaska u Boliviju, 350.000 gledaoca došlo je da pozdravi motocikliste koji su otvorili 8 etapu Dakar relija. Među gledaocima bio je i bolivijski predsjednik koji je također pozdravio učesnike relija.

Dakar-2014-etapa-8-automobili_a

 

Kao i na prethodnoj etapi, dionica osme etape skraćena je zbog kiše. Iako je bilo predviđeno da motociklisti voze najvećim salarom na svijetu, do toga ipak nije došlo jer je bio pun vode.

Cyril Despres ostvario je prvu ovogodišnju etapnu pobjedu, ujedno i prvu pobjedu za Yamaha tim. Drugo mjesto zauzeo je Barreda Bort (Honda) koji je za Despresom kasnio 2 minute i 9 sekundi. Marc Coma (KTM) danas je završio kao treći, sa minimalnim zaostatkom za Despresom, 2 minuta i 15 sekundi. U jednom momentu pretekao je i Barreda Borta ali se Hondin vozač uspio vratiti na drugu poziciju. U generalnom plasmanu Marc Coma i dalje vodi ispred Barreda Borta sa 38 minuta i 8 sekundi prednosti, a treće mjesto zauzima Viladoms (KTM) sa zaostatkom od 1 sata, 27 min i 22 sekunde.

Quadovi

Druga uzastopna pobjeda za Ignacio Casale-a (Yamaha) koji je slavio ispred Sebastiana Husseini-a (Honda). Husseini je imao zaostatak od 8 minuta i 38 sekundi, a treće mjesto pripalo je urugvajcu Sergio-u Lafuente-u (Yamaha) koji je za pobjednikom kasnio 15 minuta i 25 sekundi.

Nakon današnje pobjede Casale u generalnom plasmanu ima malo značajniju prednost ispred Lafuente-a koja iznosi 21 minut i 40 sekundi. Na trećem mjestu nalazi se poljak Sonik koji zaostaje velikih 45 minuta i 56 sekundi, a Husseini drži četvrto mjesto sa 3 sata, 32 minute i 49 sekundi zaostatka.

Automobili

Osma etapa za automobile bila je duga 823 km, a prvu pobjedu na ovogodišnjem Dakar reliju upisao je Nasser Al-Attiyah (MINI). Al-Attiyah nastavlja voziti gasom do poda, ali ništa manje impresivno nije vozio ni Stephane Peterhansel (MINI) koji je osmu etapu završio na drugom mjestu sa zaostatkom od 1 minute i 12 sekundi. Treće mjesto pirpalo je Carlos Sainz-u (SMG) koji je imao zaostatak od 2 minute i 36 sekundi.

Vodeći u generalnom plasmanu, Nani Roma (MINI) danas nije imao najbolji dan. Opet je imao probleme sa probušenim gumama zbog čega je izgubio čak 8 minnuta, a etapu je završio na šestom mjestu. Peterhansel (MINI) nalazi se na drugom mjestu i dodatno je smanjio zaostatak za vodećim koji sad iznosi 23 minuta i 46 sekundi. Na trećem mjestu nalazi se De Villieris (Toyota) sa 48 minuta i 25 sekundi zaostatka, te sve više gubi priključak za prvom dvojcom.

Dakar-2014-etapa-9-automobili

 

Kamioni

Rus Andrey Karginov (Kamaz) upisao je drugu ovogodišnju etapnu pobjedu. On je danas slavio s vremenom 2 sata, 53 minute i 32 sekunde. Drugi je bio Gerard De Rooy (Iveco) koji je kasnio za pobjednikom 5 minuta i 15 sekundi. Treće mjesto zauzeo je Dmitry Sotnikov (Kamaz) sa zaostatkom od 6 minuta i 55 sekundi. Ales Loprais (Tatra) zauzeo je četvrto mjesto sa 8 minuta zaostatka i njegove nade za zauzimanje mjesta na postolju na kraju Dakara sve su manje.

U generalnom plasmanu vodi De Rooy ispred Karginova s prednošću od 32 minute i 35 sekundi. Treće mjesto pirpada Nikolaevu koji sada ima zaostatak od 1 sata, 12 minuta i 1 sekunde.

Dakar-2014-etapa-8-kamionii

 

Deveta etapa vozit će se od Calama do Iquique

Deveta etapa vozi se u Čileu sa identičnom rutom za sve učesnike. Bit će dosta pojeska i dina, a najznačajniji dio je spuštanje ni „pješčanu planinu“ gdje bi moglo biti mnogo problema za sve učesnike. Vezna dionica bit će duga 37 km, a specijal će biti dugo 422 km.

Po dolasku na cilj učesnici će stiči do najsjevernije tačke Dakar relija gdje će prvi put ove godine vidjeti okean.

Dakar-2014-etapa-9_mapa

 

Izvor: www.carlander.ba

Komentari korisnika: