Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Dakar 2014. – Rezultati 9. etape Reviewed by Momizat on . Ono što smo očekivali od samog početka Dakar relija, dogodilo se tek u devetoj etapi. Marc Coma (KTM) prvi na današnjoj etapi, Cyril Despres (Yamaha) drugi, raz Ono što smo očekivali od samog početka Dakar relija, dogodilo se tek u devetoj etapi. Marc Coma (KTM) prvi na današnjoj etapi, Cyril Despres (Yamaha) drugi, raz Rating: 0

Dakar 2014. – Rezultati 9. etape

Advertisement

Ono što smo očekivali od samog početka Dakar relija, dogodilo se tek u devetoj etapi. Marc Coma (KTM) prvi na današnjoj etapi, Cyril Despres (Yamaha) drugi, razlika između prvog dvojca 5 minuta i 45 sekundi!

Dakar-2014-etapa-9_motocikli

Dvojac koji je vodio epske borbe u proteklih nekoliko godina dok su vozili za KTM, tek je danas pružio gledaocima ono što žele. Ipak, borba iz devete etape nema tu žar jer se Despres nalazi daleko iza Come. Kao treći završio je španac Juan Pedrero Garcia (Sherco) sa zaostatkom od „okruglih“ 9 minuta.

Gubitnik dana je Joan Barreda Bort (Honda) koji je devetu etapu završio na devetom mjestu sa zaostatkom od 16 minuta i 58 sekundi, plus na to je dobio 15 minuta kazne zbog prebrze vožnje u zabranjenom dijelu na prethodnoj etapi! Ipak ostao je na drugom mjestu u generalnom plasmanu, ali sad za vedećim Marc Coma-om zaostaje velikih 55 minuta i 36 minuta. Treće mjesto drži Jordi Viladoms (KTM) sa 1 sat, 54 minute i 2 sekunde zaostatka.

Quadovi

Nakon dva uzastopna druga mjesta Sebastian Husseini (Honda) pobjedio je na devetoj etapi ispred Ignacio Casale-a (Yamaha) koji je za vodećim zaostao 24 minute i 58 sekundi. Casale danas nije imao mnogo sreće, probušio je gumu zbog čega je izgubio mnogo vremena, ali je uspio doći do druge pozicije.

Treće mjesto zauzeo je poljak Rafal Sonik (Yamah) sa zaostatkom od 25 minuta i 30 sekundi. Današnju priliku da smanji zaostatak za vodećim u generalnom plasmanu propustio je Sergio Lafuente (Yamaha). Lafuente je devetu etapu završio na četvrtom mjestu, a treće mjesto mu je izmaklo samo za 27 sekundi. U generalnom plasmanu prvi je Casale, drugi Lafuente sa 22 minuta i 39 sekundi zaostatka, a treći je Sonik sa 46 minuta i 28 sekundi.

Dakar-2014-etapa-9_quadovi

Automobili

Stephane Peterhansel (MINI) nije slučajno dobio nadimak „mr. Dakar“, kao što nije slučajno da je 11 puta osvojio Dakar reli. Danas je upisao 64 etapnu pobjedu i tako postao prvi vozač u historiji Dakar relija s najviše etapnih pobjeda. Do ovog Dakara prvo mjesto držao je neprikosnoveni rus Vladimir Chagin koji je harao s Kamaz kamionom, do momenta kada se penzionisao.

Nasser Al-Attiyah (MINI) danas je vozio odlično kao i nekoliko prethodnih etapa te je zauzeo drugo mjesto sa 2 minuta i 17 sekundi zaostatka. Treće mjesto zauzeo je vodeći u generalnom plasmanu Nani Roma (MINI) koji je imao zaostatak od 11 minuta i 36 sekundi, koliko je izgubio u generalnom plasmanu u odnosu na Peterhansela.

Carlos Sainz (SMG) ponovo je vozio punim gasom ali to ga je koštalo na 195-om kilometru gdje mu se polomio jedan od dijelova između šasije i ovjesa. Uspio je „skrpiti“ taj kvar uz veliki gubitak vremena, ali opet je upao u probleme. Na 235-om kilometru zaglavio se u pijesku i izgubio dodatno vrijeme. Na kraju, uspio je doći do bivaka, ali etapu je završio na 26 mjestu sa gotovo 2 sata zaostatka.

Giniel De Villiers (Toyota) danas je ponovo imao probleme, probušile su mu se dvije gume, na kraju je etapu završio kao peti sa zaostatkom od 22 minute i 57 sekundi. Zbog današnjeg lošeg rezultata pao je na peto mjesto u generalnom plasmanu. Prestigli su ga Orlando Terranova (MINI) i Nasser Al-Attiyah. Ono što je zanimljivo jeste da Nasser Al-Attiyah ima identično vrijeme kao De Villiers, 35 sati, 15 minuta 23 sekunde, s tim da u vrijeme Al-Attiyaha ulazi i kazna od 1 sata.

Dakar-2014-etapa-9_automobili

 

Kamioni

U konkurenciji kamiona nastavlja se rat koji vodi Gerard De Rooy (Iveco) sam protiv vozača Kamaza. Na devetoj etapi slavio je Andrey Karginov (Kamaz) s vremenom 4 sata, 58 minuta i 9 sekundi. Rus daje sve od sebe da smanji zaostatkom za De Rooy-om, a u tome mu pomaže taktika koju Kamaz forsira. Pobjedom na devetoj etapi Karginov je značajno smanjio zaostatak za De Rooy-om u generalnom plasmanu. De Rooy danas je izgubio 19 minuta 7 sekundi što je više nego prepolovilo njegovu prednost.

Treće mjesto na današnjoj etapi zauzeo je Eduard Nikolaev (Kamaz) koji je kasnio 28 minuta i 47 sekundi za pobjednikom, a četvrto mjesto zauzeo je Dmitry Sotnikov (Kamaz), peti Ales Loprais (Tatra), itd. U generalnom plasmanu vodi De Rooy, drugi je Karginov sa zaostatkom od 13 minuta i 28 sekundi, treći Nikolaev sa zaostatkom od 1 sata, 21 minutu i 41 sekundu.

Dakar-2014-etapa-9_kamioni

 

Deseta etapa vozit će se od Iquique do Antofagasta

Takmičare u desetoj etapi očekuje 688 kilometra, sa samo 58 km veznih dionica. Etapa će imati dva specijala, prvi će biti nešto lakši koji donosi dosta vožnje po ravnom te nešto u pijesku i dinama. Drugi specijal bit će dosta zahtijevniji, pa će takmičari morati uložiti dosta više napora da ga završe.

Dakar-2014-Etapa-10_mapa

 

Izvor: www.carlander.ba

Komentari korisnika: