Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Ferrari predstavio SF15-T Reviewed by Momizat on . Ferrari je u podne putem interneta predstavio SF15-T kojeg će ove sezone voziti Sebastian Vettel i Kimi Raikkonen. Bolid za 2015. od velike je važnosti za najpr Ferrari je u podne putem interneta predstavio SF15-T kojeg će ove sezone voziti Sebastian Vettel i Kimi Raikkonen. Bolid za 2015. od velike je važnosti za najpr Rating: 0

Ferrari predstavio SF15-T

Advertisement

Ferrari je u podne putem interneta predstavio SF15-T kojeg će ove sezone voziti Sebastian Vettel i Kimi Raikkonen. Bolid za 2015. od velike je važnosti za najprestižniju momčad Formule 1 jer upravo on označava početak nove ere s novim menadžmentom na čijem je čelu sada Maurizio Arrivabene kao šef momčadi, odnosno Sergio Marchionne kao Ferrarijev predsjednik.

ferrari-f1-2015 (1)

SF15-T je prvi Ferrari koji je u potpunosti djelo tehničkog direktora Jamesa Allisona, a na slikama je vidljiv dosta duži nos koji mora odgovarati izmijenjenom tehničkom pravilniku za 2015. Sam bolid i njegova pogonska jedinica trebaju pokazati dobre performanse ove godine ako talijanska ekipa želi smanjiti razliku koju su prošle sezone imali za dominantnim Mercedesom.

Suprotno očekivanjima, novi Ferrari zadržava pull-rod prednji ovjes dok Mercedes i Red Bull koriste push-rod konfiguraciju. Iako pull-rod nudi aerodinamičke prednosti, loša strana je ‘nemiran’ prednji kraj – nešto što ne odgovara ni Sebastianu Vettelu niti Kimiju Raikkonenu.

ferrari-f1-2015 (2)

Priopćenje iz Ferrarija:

“Najveća promjena između SF-15T i njegovog prethodnika je niži prednji dio bolida koji udovoljava promjeni pravila za 2015. Novi nos donosi odlične aerodinamičke performanse. Pogled na bolid otkriva uži stražnji kraj koji nudi više downforcea oko kritičnih površina tog dijela bolida. Stražnje krilo je redizajnirano kako bi isporučilo stabilnost u zavojima dok istovremeno ima veći DRS utjecaj na pravcima.”

“2014. je bila prva godina brake-by-wire sustava: on je prilikom kočenja omogućio skupiti maksimalnu količinu snage dok istovremeno zadržava optimalan balans pri kočenju. Prvi verzije su imale problema s potonjim, a sustav je u 2014. znatno unaprijeđen. SF15-T je dodatno optimiziran kako bi dao bolji odaziv koji bi trebao omogućiti vozaču kontrolu prilikom snažnih kočenja.”

“Prijenosni omjeri su fiksni za cijelu sezonu, a naše iskustvo iz prošle godine nam je omogućilo pažljivo izabrati omjere za najbolje korištenje tijekom sezone. Kvačilo, tradicionalno snažna stavka za Scuderiju, dodatno je poboljšano nizom detaljnih promjena kako bi nastavili s dobrim performansama nakon starta.”

ferrari-f1-2015 (3)

“Pravila dopuštaju povećanje mase bolida za 11 kg u odnosu na F14 T. Novi bolid iskorištava dodatne performanse dok zadržava dopustivu količinu balasta. Gume su za ovu godinu malo izmijenjene, a smjese i odabir će za ovu sezonu biti vrlo sličan kao i u 2014. Razina performansi SF15-T će biti puno bolja od F14 T te bi nam trebala omogućiti potpuno iskorištavanje potencijala gume.”

Izvor: gp1.hr

Komentari korisnika: