Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

FIA razmatra opciju koja će Hondi omogućiti razvoj motora u sezoni Reviewed by Momizat on . FIA je u ponedjeljak održala sastanak s japanskom Hondom i trenutno razmišlja o tome da i McLarenovom novom partneru omogući razvoj motora u sezoni. Japanci se FIA je u ponedjeljak održala sastanak s japanskom Hondom i trenutno razmišlja o tome da i McLarenovom novom partneru omogući razvoj motora u sezoni. Japanci se Rating: 0

FIA razmatra opciju koja će Hondi omogućiti razvoj motora u sezoni

Advertisement

FIA je u ponedjeljak održala sastanak s japanskom Hondom i trenutno razmišlja o tome da i McLarenovom novom partneru omogući razvoj motora u sezoni.

honda-f1-engine

Japanci se u sport vraćaju nakon šest godina pauze i vjeruju da su nedavne promjene pravila nepravedne. FIA-in glasnogovornik je za BBC Sport rekao:

“Sastanak je protekao dobro, raspravljamo o pitanjima koja su se nedavno pojavila”, stoji u FIA-inoj izjavi uz dodatak da je sastanak bio konstruktivan.
FIA je zbog rupe u pravilima dozvolila Mercedesu, Ferrariju i Renaultu napraviti poboljšanja na svojim motorima nakon početka prvenstva. Međutim, Hondi to nije dozvoljeno, a nedavno su izrazili svoju zabrinutost cijelom situacijom:

“Honda vjeruje u pošteno natjecanje za dobrobit sporta i naših navijača. Momčad McLaren Honde je kontaktirala FIA-u, ali trenutno ne možemo razgovarati o detaljima.”

U Hondi vjeruju da su pravila nepoštena zbog sljedećeg:

• konkurenti mogu razvijati svoje motore u 2015 nakon FIA-ine promjene pravila, ali Honda ne smije
• u 2015. svojim vozačima mogu ponuditi samo četiri pogonske jedinice, poput ostalih proizvođača, iako je konkurentima bilo dozvoljeno isporučiti pet jedinica u svojoj prvoj sezoni s novim motorima u 2014.
• sljedeće godine Honda ima ista ograničenja kao i ostali proizvođači

Jedni vjeruju da bi se problem mogao riješiti tako što bi se Hondu tijekom ove sezone stavilo uz bok s ostalim proizvođačima. To bi se moglo izvesti tako da svoju specifikaciju homologiraju do 28. veljače, ali bi im onda dali 32 tokena kako bi svoj motor mogli razvijati tijekom sezone. Japanski proizvođač bi tako uoči 2016. bio u istoj poziciji u odnosu na svoje protivnike.

Drugi tvrde da trenutna situacija nije dobar znak za ostale proizvođače automobila koji razmišljaju o ulasku u Formulu 1 jer su automatski stavljeni u nepovoljan položaj.

Razvoj motora i tokeni

Razvoj motora strogo je ograničen, a njega određuje definiran broj tokena kroz svaku sezonu. Tokeni se pripisuju dijelovima motora na temelju njihovog utjecaja na performanse. U 2015., drugoj godini korištenja hibridnih V6 turbo motora, Mercedes, Renault i Ferrari mogu iskoristiti 32 (od 66) tokena od kojih se ‘sastoji’ cijeli motor.

Za 2016. mogu iskoristiti 25 tokena, za 2017. 20, za 2018. 15 tokena i po 3 tokena u 2019. i 2020., zadnjim godinama u ovom ciklusu.

Ove godine 32 tokena se mogu iskoristiti bilo kada tijekom sezone. Honda trenutno nema tokene koje može iskoristiti ove godine, a u 2016. će im biti na raspolaganju samo 25 tokena, pa tako nikada ne bi mogli iskoristiti 32 tokena, nešto što će njihovi konkurenti imati ove godine.

Prošle sezone, u prvoj godini s V6 motorima, Mercedes, Ferrari i Renault svojim su momčadima mogli ponuditi pet pogonskih jedinica po vozaču. Ove godine momčadi će imati četiri motora na raspolaganju. Honda ove sezone McLarenovim vozačima smije isporučiti samo četiri motora, iako im je ovo tek prva godina u eri hibridnih V6 motora.

Izvor: gp1.hr

Komentari korisnika: