Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

FIA: Velike količine dima ne predstavljaju problem Reviewed by Momizat on . Velike količine dima mogli smo vidjeti iza bolida koje pokreće Ferrarijev motor, a to je bio jedan od najneobičnijih trenutaka cijelih predsezonskih testiranja Velike količine dima mogli smo vidjeti iza bolida koje pokreće Ferrarijev motor, a to je bio jedan od najneobičnijih trenutaka cijelih predsezonskih testiranja Rating: 0

FIA: Velike količine dima ne predstavljaju problem

Advertisement

Velike količine dima mogli smo vidjeti iza bolida koje pokreće Ferrarijev motor, a to je bio jedan od najneobičnijih trenutaka cijelih predsezonskih testiranja u Barceloni.

ferrari-dim

Umjesto da se takav problem dogodio samo jednom, oblak dima bi uvijek prekrio dio pit-a gdje se nalazio Ferrari prije nego što bi bolid izašao na stazu. No, isti slučaj smo mogli primjetiti i kod Haasa i Saubera, koji također koriste Ferrarijeve motore.

Događaj je rezultirao špekulacijama na paddocku kako Ferrari pokušava napraviti određeni trik s motorom. Međutim, razlog pojave dima jest zapravo rezultat novog F1 pravila koji sprječava izbacivanje “uljnog plamena”, nešto oko čega je Ferrari bio izrazito aktivan prošle godine.

Ovo novo pravilo omogućuje FIA-i praćenje količine ulja koju momčadi troše, a također su promijenjena pravila vezana za prijenos uljne pare iz spremnika. Prije navedene izmjene momčadi su bile u mogućnosti pomoću aktivnih regulacijskih ventila vratiti uljne pare u pogonsku jedinicu, gdje bi došlo do spaljivanja i dodatnog povećanja snage. Dva nova pravila zabranjuju takvu praksu.

Članak 5.1.12. tehničkog pravilnika navodi: “Sve tekućine pogonske jedinice moraju prolaziti kroz otvor koji je smješten na stražnjoj strani središnje linije stražnje osovine, manje od 400 mm iznad referentne ravnine i manje od 100 mm od ravnine središnjeg dijela automobila. Nijedna tekućina ne smije ponovno ući u pogonsku jedinicu.”

Članak 7.8. dodaje: “Zabranjeno je korištenje aktivnih ventila između bilo kojeg dijela pogonske jedinice i otvora za zrak.”

Izvor: gp1.hr

Komentari korisnika: