Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Force India F1 tim u stečaju! Reviewed by Momizat on . Vođenje Formula 1 tima je jedan veoma komplikovan posao. Zahteva ogromne svote novca, daleko više nego što, čini se, tim Force India ima. Sudeći prema poslednji Vođenje Formula 1 tima je jedan veoma komplikovan posao. Zahteva ogromne svote novca, daleko više nego što, čini se, tim Force India ima. Sudeći prema poslednji Rating: 0

Force India F1 tim u stečaju!

Advertisement

Vođenje Formula 1 tima je jedan veoma komplikovan posao. Zahteva ogromne svote novca, daleko više nego što, čini se, tim Force India ima.

force-india

Sudeći prema poslednjim izveštajima koji su dostupni na internetu, ovaj tim je bankrotirao i postavljen je pod administrativnu blokadu od strane suda u Londonu.

Navodno, ovaj tim ima problema da pronađe finansijske izvore koje bi mogao da na pravi način investira u svoje bolide sredinom sezone, nema dovoljno novca za plaćanje Mercedesu za motore, kao ni da izmiri dugovanja prema jednom od svojih vozača, Serđiu Perezu.

Navodi se da je do ove situacije je došlo zbog legalnih problema koje ima vlasnik tima Vijaj Malja, koji je tražen u svojoj domovini zbog prevare i pranja novca, i koji trenutno ne želi da putuje kako bi izbegao ekstradikciju. Prema tome, dok je njegov tim putovao po svetu zbog trka, Malja je morao da sve svoje operacije prepusti svojim zamenicima.

Mogul koji se obogatio trgovinom alkoholnih pića i avio-usluga je Force India tim kupio 2007. godine od kompanije Spyker. Pre toga, ovaj tim se takmičio pod zastavom Midlenda, a dve decenije pre toga je učestvovao u Jordan Gran Prix takmičenju.

Poslednja postava je imala više uspeha kao Force India nego kao Spyker ili Midland, završavajući poslednje dve sezone na četvrtom mestu šampionata, ali sve to nije dovoljno kako bi se poredilo sa uspehom ekipe koja je osvojila titulu sa Dejmonom Hilom i Hainzom-Heraldom Frenzenom za volanima bolida 1999. godine.

Force India nije prvi F1 tim koji je potonuo poslednjih godina. Manor je bankrotirao pre dve godine, Caterham pre četiri, dok je HRT imao isti problem 2012. godine. Niko od njih nije spašen i rebrendiran, ali to ne znači da ista sudbina očekuje i Force India-u.

Čovek koji se pominje kao mogući kupac ove marke jeste milijarder i kanadski modni mogul, Lorens Strol, koji poseduje Mont Tremblant trkalište u svom kanadskom domu smeštenom u provinciji blizu Kvebeka, zajedno sa zavidnom kolekcijom automobila kompanije Ferrari.

On takođe podržava svog sina Lensa, koji je trenutno na putu ka Formuli 1. On trenutno vozi za Williams, a osvojio je italijanski F4 i evropski F3 šampionat.

Ako Strol stariji zaista kupi Force India tim, niko ne bi bio iznenađen da njegov sin bude jedan od vozača u narednim sezonama.

Izvor: vrelegume.rs

Komentari korisnika: