Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Formula 1 – kada bi vozači mogli promijeniti barem jednu stvar Reviewed by Momizat on . Na pitanje što bi učinili kada bi u najvećem oktanskom cirkusu na svijetu mogli promijeniti jednu stvar, Sergio Perez, Nicko Hulkenberg i Brendon Hartley jednog Na pitanje što bi učinili kada bi u najvećem oktanskom cirkusu na svijetu mogli promijeniti jednu stvar, Sergio Perez, Nicko Hulkenberg i Brendon Hartley jednog Rating: 0

Formula 1 – kada bi vozači mogli promijeniti barem jednu stvar

Advertisement

Na pitanje što bi učinili kada bi u najvećem oktanskom cirkusu na svijetu mogli promijeniti jednu stvar, Sergio Perez, Nicko Hulkenberg i Brendon Hartley jednoglasno su odgovorili da bi voljeli vidjeti ujednačenije mogućnosti za sve momčadi, uz pomoć kojih bi imali više prilika za osvajanje pole positiona i mjesta na postolju, što bi učinilo sport neizvjesnijim i zanimljivijim.

f1-2018

S druge je pak strane, Sebastian Vettel, kojeg više brinu pokušaji promjene formata utrkivanja i sustava kvalifikacija. Kvalifikacije bi se pretvorile u sprint utrke na sto kilometara bez limita na gorivo i gume. Prema poretku iz sprint utrke formirale bi se startne pozicije za utrku Formule 1. Nijemac se boji da bi realizacija te ideje naštetila sportu.

“Kako bi učinili sport boljim, mislim da bi trebali povećati konkurentnost između momčadi. Navikli smo se na ideju da je F1 natjecanje između dvije različite kategorije. Jedna je kategorija srednjih momčadi, a druga nekolicine vodećih.”

“Kada bi se to dogodilo, svi bi imali priliku u borbi za postolje, mislim da bi to podiglo Formulu 1 i njen cjelokupan dojam na višu razinu,” idealistički zaključuje Perez.

“U zadnjih nekoliko utrka poprilično bi mi pomogao obrnuti poredak gdje bi zadnji vozač tijekom kvalifikacija na utrci startao prvi,” kroz šalu dodaje Hartley.

“Šalu na stranu, mislim da je Sergio u pravu. Vodeće tri momčadi u potpunosti su van dosega, iako je bitka između ostalih zaista kvalitetna, kada bi svi bili barem malo bliže, bilo bi još uzbudljivije.”

“Iako nisam vješt u području tehnologije, oduvijek mi se sviđala činjenica da F1 pomiče tehnološke granice, sretan sam što sam dio toga. No ne bi bilo loše kada bi taj nevjerojatan tehnološki aspekt natjecanja nekako mogli približiti fanovima i učiniti im razumljivijim,” komentira Novozelanđanin.

“Nekada su i za same momčadi silne regulacije oko pogonske jedinice dosta zeznute za shvatiti i primijeniti, malo pojednostavljenja u tim područjima ne bi bilo na odmet.”

Hulkenberg se složio s izjavama vozača Force Indie i Toro Rossa te dodao:

“Trebali bi promovirati uzbudljivu stranu natjecanja kroz bitke vozača za mjesta i odličja. No oduvijek su postojale vodeće momčadi, a taj jaz danas sve više dolazi do izražaja.”

“Očito je da se time ne stvara najkvalitetnije utrkivanje, stoga trebamo način kojim možemo održati postojanost naših izvedbi, bez da nas vlastiti bolidi u tome koče. Frustrirajuće je kada sjediš za upravljačem, daješ sve od sebe kako bi ostvario što višu poziciju u utrci, no kao da ti u tom trenutku netko “isključi prekidač” i sve nade za boljim rezultatom ostanu u mraku. Gume ti se počnu pregrijavati i nakon toga sve krene nizbrdo. Bilo kakva metoda kojom bi se mogli boriti protiv takvih situacija bila bi i više no dobrodošla.”

Upoznat s prijedlozima sportskih kolega Vettel je kroz smijeh dodao kako su njihove tvrdnje potpuno važeće, no da bi po tome prije svega trebalo udvostručiti cilindre, pa onda izvaditi baterije, iako su one možda ipak potrebne da se bolid pokrene.

Na upit o mogućnosti dvije utrke u vremenskom periodu jednog vikenda jasno je dao do znanja kako mu takav način natjecanja ne odgovara:

“Ne, jednostavno ne. Postojeći format utrka je sasvim u redu i nije ga potrebno mijenjati. Ja sam ne bih bio fan sporta kada bi se to dogodilo.”

“Formula 1 je već jako dugo ovako organizirana. Utrke Velikih nagrada su kako i sam naziv kaže, veliki događaji, kada bi ih učinili upola manjim, mislim da bi tada za neke ljude postale utoliko dosadnije, a izazovnost utrkivanja manja. Nakon odvoženih utrka nekada si iznenađen njihovim trajanjem, one su ujedno i fizički i psihički izazov. Sport ne bi bio isti kada bi se to promijenilo,” zaključuje Nijemac.

Izvor: gp1.hr

Komentari korisnika: