Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Hamiltonova pol pozicija u Australiji i besmisleni novi format kvalifikacija Reviewed by Momizat on . Hamiltonova pol pozicija nimalo ne iznenađuje, supertalentovani Englez u superbrzom Mercedesu očigledno čine dobitnu kombinaciju. Međutim, novi format kvalifika Hamiltonova pol pozicija nimalo ne iznenađuje, supertalentovani Englez u superbrzom Mercedesu očigledno čine dobitnu kombinaciju. Međutim, novi format kvalifika Rating: 0

Hamiltonova pol pozicija u Australiji i besmisleni novi format kvalifikacija

Advertisement

Hamiltonova pol pozicija nimalo ne iznenađuje, supertalentovani Englez u superbrzom Mercedesu očigledno čine dobitnu kombinaciju. Međutim, novi format kvalifikacija, ispostavilo se, potpuna je farsa.

Motor Racing - Formula One World Championship - Australian Grand Prix - Qualifying Day - Melbourne, Australia

Sve oči su bile uprte u Albert Park očekujući da vide kako će funkcionisati sistem koji eliminiše po jedan automobil svakih 90 sekundi, nakon datog perioda na startu svake sesije (sedam, šest i pet minuta). Da li je sve to funkcionisalo kako treba? Naravno da nije. U momentu kada je nesrećnik sa kariranom zastavom mahao, nije uopšte bilo automobila na stazi, tako da je mahao u prazno. Svi su bili parkirani. Vozači su bili u boksu, a mehaničari radili svoje poslove. Pet minuta na stazi se nije dešavalo ništa smisleno. Hamilton je ostvario najbolje vreme, a ostali su se trudili da čuvaju gume za sutrašnju trku.

Očigledno je da će ovo pravilo morati da ide na reviziju. Niki Lauda je bio u pravu.

Šef Red Bulla, Kristijan Horner, odmah je izjavio da Formula 1 mora da se izvini navijačima. Nakon čitave kontroverze koju je izazvao Berni Eklstoun, rekavši da je F1 u problemu, ovo nimalo nije pomoglo situaciji.

Vozači su podelili Hornerov stav. Hamilton je rekao: „Mi smo rekli na početku da to nije pravi način, ali ne možete biti sigurni dok ne pokušate. Svi inženjeri su bili u pravu, tako da na kraju krajeva, meni je svejedno. Ja sam uradio ono što sam morao.“

Njegov timski kolega, Niko Rozberg, koji će startovati sa druge pozicije sutra, rekao je: „Ovo je pogrešno, treba da se vratimo na prethodni sistem.“ Sebastijan Fetel iz Ferrarija, koji se već presvukao i obukao farmerke dok je počela pres konferencija je dodao: „Ne znam zašto su svi iznenađeni. Morali smo da sačekamo i uvidimo stvari i sada vidimo da one baš i nisu uzbudljive. Pomalo je ludo na početku gde svi forsiraju i trude se da postignu dobro vreme. Gužva je i to bez razloga. Međutim, za ljude na tribinama sve predstavlja zbrku, ispostavilo se da nije baš najbolji način kada nema automobila na stazi, koji se bore za pol poziciju.Trudili smo se da sačuvamo gume za sutra. U Q2 sam morao ponovo na stazu, ali je to bilo pogrešno kada vreme prolazi a nikoga nema na stazi.“

Praktično, ništa se nije promenilo što se grida tiče u odnosu na prošlu sezonu, a u velikoj meri se izgubilo na zanimljivosti.

Da li je u nečemu moglo da se uživa? Džolion Palmer, koji debituje za Renault, imao je zadovoljavajući dan. Odvozao je sjajan poslednji krug u prvoj sesiji. Uspeo je da nadmaši timskog kolegu, Kevina Magnusena.

Dženson Baton je bio trinaesti, Alonso dvanaesti, što sigurno nije ono što McLaren želi, ali je definitivno prisutan ogroman napredak u odnosu na performanse iz prošle sezone.

Hamiltonova pol pozicija je bila 50. u njegovoj karijeri.

GRID: AUSTRALIAN GRAND PRIX
1. Lewis Hamilton, Mercedes, 1:23.837
2. Nico Rosberg, Mercedes, 1:24.197
3. Sebastian Vettel, Ferrari, 1:24.675
4. Kimi Raikkonen, Ferrari, 1:25.033
5. Max Verstappen, Toro Rosso, 1:2:434
6. Felipe Massa, Williams, 1:15.458
7. Carlos Sainz, Toro Rosso, 1:25.582
8. Daniel Ricciardo, Red Bull, 1:25.589

9. Sergio Perez, Force India, 1:25.753
10. Nico Hulkenberg, Force India, 1:25.865
11. Valtteri Bottas, Williams, 1:25.961
12. Fernando Alonso, McLaren, 1:26.125
13. Jenson Button, McLaren, 1:26.304
14. Jolyon Palmer, Renault, 1:27.601
15. Kevin Magnussen, Renault, 1:27.742

16. Marcus Ericsson, Sauber, 1:27.435
17. Felipe Nasr, Sauber, 1:27.958
18. Daniil Kvyat, Red Bull, 1:28.006
19. Romain Grosjean, Haas, 1:28.322
20. Esteban Gutierrez, Haas, 1:29.606
21. Rio Haryanto, Manor, 1:29.627
22. Pascal Wehrlein, Manor, 1:29.642

Izvor: vrelegume.rs

Komentari korisnika: