Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Ishod F1 trka je sada teže predvidjeti Reviewed by Momizat on . Poslednjih godina, priče u vezi sa Formulom 1 su generalno više negativne nego pozitivne. „Hiljadu“ je razloga za to, ali ove sezone se definitivno dešava nešto Poslednjih godina, priče u vezi sa Formulom 1 su generalno više negativne nego pozitivne. „Hiljadu“ je razloga za to, ali ove sezone se definitivno dešava nešto Rating: 0

Ishod F1 trka je sada teže predvidjeti

Advertisement

Poslednjih godina, priče u vezi sa Formulom 1 su generalno više negativne nego pozitivne. „Hiljadu“ je razloga za to, ali ove sezone se definitivno dešava nešto „drugačije“.

f1

Šta bi bio da su Fetelu instalirane medijum gume umesto supermekih nakon crvene zastave u Australiji? Šta bi bilo da Fetelov motor nije „eksplodirao“ u Bahreinu? Šta bi bilo da Valteri Botas nije udario Luisa Hamiltona u prvoj krivini VN Bahreina? Šta bi bilo da Hamilton nije imao probleme sa motorom na kvalifikacijama u Kini i Rusiji? Šta bi bilo da Red Bull nije odredio Danijela Rikijarda za strategiju tri stajanja na VN Španije? Šta bi bilo da Red Bull nije ispao „smotan“ sa Rikijardovim „pit stopom“ u Monaku?

Na svim trkama ove godine pobedu nije odlučio najbrži čovek u najbržem automobilu sa najboljom strategijom Twituj ovo!, u smislu šta bi kompjuter predvideo pre samih dešavanja.

Velike nagrade su oživele ove godine na način na koji to nismo odavno videli, i možda bi trebalo tome da se radujemo, čak i ukoliko to otežava stvari za timove.

Da li se razlike između bolida smanjuju zahvaljujući stabilizaciji pravila ili zbog slobode biranja pneumatika, nije ni važno, ono što je važno da imamo spektakl, a to je nešto što fanovi žele. Siril Abitebul iz Renaulta je ranije u toku ove godine rekao da je ovo novo lice Formule 1, da je ovo F1 u kojoj ne možete više predvideti sve unapred, i bio je u pravu.

Ono što sada imamo u F1 je više promenljivih nego ranije. Timovi imaju za zadatak da izanaliziraju dodatnu smešu tokom vikenda, kada nemaju vremena da je u potpunosti iskoriste, što znači da je nedelja u nekom smislu nepoznanica.

To „ugrožava“ sistem, jer je više varijabli za timove nego ranije, kada su mnogo lakše mogli da iskontrolišu svoje odluke. Tu su se otvorile mogućnosti za Fetela protiv Rozberga u Australiji (potpuno različita strategija), što je opet izazvalo Red Bull da odabere pogrešnu strategiju za Rikijarda u Barseloni, a ultimativna posledica je zbrka u boksu na VN Monaka.

Prečesto u novijoj istoriji F1 smo imali trke gde se sve odlučivalo praktično pre nego što je i odigrano, u klasičnom scenariju gde je najbolji tim sa najbržim automobilom unapred birao strategiju koja je bila dobitna.

Ono što je privlačno prilikom praćenja Indy 500 trke je što ne mora da pobedi najbrži čovek u najbržem automobilu. U velikoj meri na pobedu utiče strategija, pa i faktor sreće. Naravno, trke ne treba da odlučuje sreća, ali ni inženjeri ispred kompjutera.

Kada je Mauricio Arivabene govorio u nedelju u Monaku u vezi sa Ferrarijevim nadanjima povodom eventualnog osvajanja titule, on je ciljao na mogućnost intrigantne bitke za titulu. „Ovaj šampionat će po mom mišljenju biti prilično interesantan“, rekao je on. Čini se da je u pravu.

Lako može da se desi da Red Bull pronađe performanse koje će se staviti rame uz rame sa Mercedesovim. Takođe može da se desi da Hamilton stigne Rozberga. Sasvim je moguće i da Ferrari počne da pobeđuje kada pronađe „zajednički jezik“ sa pneumaticima. Pretpostavki je zaista mnogo. U suštini, imamo sezonu kakvu odavno nismo imali, što se zanimljivosti tiče.

Izvor: vrelegume.rs

Komentari korisnika: