Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Lewis Hamilton slavio na Spa-Francorchampsu Reviewed by Momizat on . Aktualni svjetski prvak Lewis Hamilton pobjednik je VN Belgije. Britanac je ciljem prošao ispred svog timskog kolege Nice Rosberga i Lotusovog vozača Romaina Gr Aktualni svjetski prvak Lewis Hamilton pobjednik je VN Belgije. Britanac je ciljem prošao ispred svog timskog kolege Nice Rosberga i Lotusovog vozača Romaina Gr Rating: 0

Lewis Hamilton slavio na Spa-Francorchampsu

Advertisement

Aktualni svjetski prvak Lewis Hamilton pobjednik je VN Belgije. Britanac je ciljem prošao ispred svog timskog kolege Nice Rosberga i Lotusovog vozača Romaina Grosjeana.

lewis-mercedes-hamilton

Nico Hulkenberg je zbog problema s bolidom ostao na gridu kada je pokazano svjetlo za početak formacijskog kruga pa su vozači odradili još jedan krug prije starta VN Belgije. Nijemac se u tim trenucima povukao u boks te se više nije vraćao na stazu. Probleme s pogonskom jedinicom je imao Toro Rossov Carlos Sainz; Španjolac je ipak uspio startati, ali je već na samom početku utrke kasnio za čitav krug. Momčad ga je pred kraj utrke povukla jer je Carlos imao dva kruga zaostatka, pa su tako odlučili uštedjeti pogonsku jedinicu za sljedeće utrke.

Nova startna procedura nije potpuno preokrenula stvari na startu VN Belgije. Lewis Hamilton je ovoga puta dobro startao, ali to se ne može reći za njegovog timskog kolegu Nicu Rosberga, koji je pao na peto mjesto. Odmah iza njega se našao sunarodnjak Sebastian Vettel u Ferrariju, a najbolji posao je napravio Sergio Perez koji je s četvrtog mjesta na gridu došao na drugo mjesto te napao Lewisa Hamiltona za prvo mjesto na pravcu poslije Eau Rougea. Valtteri Bottas nije imao dobar start, u drugom krugu utrke je izgubio pozicije od Rosberga i Vettela.

Međutim, muke za Finca tu nije bio kraj. Williamsovi mehaničari su tijekom prvih ulazaka u boks napravili početničku pogrešku kada su na Bottasov bolid stavili tri mekane i jednu srednje tvrdu gumu, zbog čega je Valtteri u utrci kažnjen prolaskom kroz boks. Williamsov vozač nije imao utrku za pamćenje, a ciljem je prošao kao deveti. Njegov timski kolega Felipe Massa je danas zaradio 8 bodova zahvaljujući šestom mjestu.

Romain Grosjean u tim trenucima radi odličan posao te uz pomoć DRS-a prestiže nekoliko vozača poslije Eau Roguea. Sebastian Vettel, s kojim će se Francuz kasnije boriti za posljednje mjesto pobjedničkog postolja, u boks ulazi među posljednjima – u 14. krugu.

U 21. krugu na startno-ciljnoj ravnini se zbog problema s bolidom zaustavlja Red Bull Daniela Ricciarda pa su suci morali označiti period virtualnog sigurnosnog automobila. Sebastian Vettel u Ferrariju je zahvaljujući par krugova pod VSC-om i nižim temperaturama pred kraj utrke pokušao ciljem proći nakon samo jednog zaustavljanja u boksu te se činilo da bi talijanskoj momčadi taj plan mogao upaliti. Međutim, u pretposljednjem krugu Nijemcu puca stražnja desna guma na najbržem dijelu staze, a sve brži Romain Grosjean, koji je s nekoliko krugova svježijim gumama smanjio zaostatak na nešto manje od jedne sekunde, koristi Ferrarijevo kockanje te osvaja svoje prvo postolje nakon VN SAD-a 2013. godine.

Nakon drugog mjesta s VN Mađarske, Daniil Kvjat je ponovno napravio odličan posao te je ciljem prošao kao četvrti, a Felipea Massu i petoplasiranog Sergija Pereza je prestigao u posljednjim trenucima utrke. Meksikanac je danas odvozio vrlo dobru utrku te je svojoj momčadi donio 10 bodova.

Solidan nastup je imao i Kimi Raikkonen koji je nakon starta sa 16. pozicije došao do sedmog mjestu, a pohvale je zaslužio i Max Verstappen koji je bio osmi unatoč startu s 18. pozicije. Nizozemac je u posljednjim metrima utrke pokušao prestići Raikkonena, ali neiskustvo je ovoga puta igralo veliku ulogu.

Posljednji bod je osvojio Sauberov vozač Marcus Ericsson.

U prvom krugu je zbog problema s bolidom odustao Pastor Maldonado.

1 Lewis Hamilton Mercedes 1h23m40.387s
2 Nico Rosberg Mercedes 2.058s
3 Romain Grosjean Lotus/Mercedes 37.988s
4 Daniil Kvjat Red Bull/Renault 45.692s
5 Sergio Perez Force India/Mercedes 53.997s
6 Felipe Massa Williams/Mercedes 55.283s
7 Kimi Raikkonen Ferrari 55.703s
8 Max Verstappen Toro Rosso/Renault 56.076s
9 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1m01.040s
10 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1m31.234s
11 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1m42.311s
12 Sebastian Vettel Ferrari 1 krug
13 Fernando Alonso McLaren/Honda 1 krug
14 Jenson Button McLaren/Honda 1 krug
15 Roberto Merhi Marussia/Ferrari 1 krug
16 Will Stevens Marussia/Ferrari 1 krug
– Carlos Sainz Toro Rosso/Renault Odustao
– Daniel Ricciardo Red Bull/Renault Odustao
– Pastor Maldonado Lotus/Mercedes Odustao
– Nico Hulkenberg Force India/Mercedes Nije startao

Sljedeća utrka se vozi za dva tjedna u Italiji.

Izv0r: gp1.hr

Komentari korisnika: