Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Luka di Montecemolo: ‘Ferrari nema prava da kritikuje Mercedes’ Reviewed by Momizat on . Bivši predsednik Ferrarija, Luka di Montecemolo, kaže da navijači italijanskog tima moraju da se prisete sopstvene istorije pre nego što upute kritike Mercedesu Bivši predsednik Ferrarija, Luka di Montecemolo, kaže da navijači italijanskog tima moraju da se prisete sopstvene istorije pre nego što upute kritike Mercedesu Rating: 0

Luka di Montecemolo: ‘Ferrari nema prava da kritikuje Mercedes’

Advertisement

Bivši predsednik Ferrarija, Luka di Montecemolo, kaže da navijači italijanskog tima moraju da se prisete sopstvene istorije pre nego što upute kritike Mercedesu, koji je iskoristio Valterija Botasa da pomogne Luisu Hamitonu u pobedi na VN Italije.

luka-di-montezemolo

Hamilton je u nedelju ponovo sprečio Ferrari da materijalizuje prednost u vidu bržeg bolida, u najvećoj meri zahvaljujući odličnoj taktici stručnog štaba. Mada je Hamilton pretekao Fetela i Raikonena na stazi, pitanje je kakav bi epilog bio da Botas nije zadržao iza sebe zemljaka iz Finske, ne dozvolivši mu da iskoristi potencijale svežih pneumatika, i to u ključnoj fazi trke.

Naravno, to je izazvalo kritike, tako da je šef Ferrarijevog tima, Mauricio Arivabene, branio odluku da se Raikonenu i Fetelu dozvoli da se trkaju po volji, sugerišući da njegov tim nikada ne bi stavljao jednog vozača ispred drugog.

Povodom pisanja „La Gazette dello Sport“, u kojima stoji da je Ferarri dao sebi „autogol“ zbog loše strategije, Arivabene je rekao: „Mi zapošljavamo trkačke vozače, ne batlere. Timska naredba od početka bi bila opasna i suluda.“

Di Montecemolo, koji je bio predsednik Ferrarija od 1991. do 2014., iskritikovao je ovakvo gledište, rekavši da je tim upravo svoje poslednje šampionske titule ostvario upravo uz međusobno ispomaganje vozača.

„Mogu da vam kažem da smo na ovaj način osvojili nekoliko titula kada sam bio predsednik i CEO, sa Kimijem i Masom, Rubensom Barikelom i Mihaelom Šumaherom, sa Mihaelom i Edijem Irvajnom“, rekao je Montecemolo za BBC Sport. „To je deo istorije. Botas nije uradio ništa nekorektno ili nedozvoljeno. On je vozio svoju trku.

Kada sam da su se pojavile kritike… To je normalno. U životu je teško pobediti, ali je još teže prihvatiti realnost kada ne pobedite. Naravno, nisam bio srećan zbog onog što sam video kao gledalac.

Mercedes je odradio svoj posao. Da sam ja bio na čelu Ferrarija, i da smo bili u situaciji u kojoj je bio Mercedes, uradio bih potpuno isto. Kraj priče.“

Ferrarijevi navijači nisu pozdravili Hamiltonovu pobedu na sportski način, izviždavši ga, ali je Englez izjavio da se snašao s tom „negativnošću“. Di Montecemolo je kritikovao one koji su na njegovu pobedu reagovali na taj način.

„Luis je sjajan šampion, uvek je bio veoma korektan i imao je fantasičnu trku. Nema dalje priče.

Ono što se desilo je veoma loše i zaista sam neprijatno iznenađen.“

Izvor: autorepublika.com

Komentari korisnika: