Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Newey: Dvostruki difuzor je bio FIA-ina lekcija Ferrariju i McLarenu Reviewed by Momizat on . Pobjednički bolid iz 2009. godine, Brawn BGP001, bio je meta protesta svojih najvećih rivala zbog implementiranog radikalnog dvostrukog difuzora. Momčadi koje s Pobjednički bolid iz 2009. godine, Brawn BGP001, bio je meta protesta svojih najvećih rivala zbog implementiranog radikalnog dvostrukog difuzora. Momčadi koje s Rating: 0

Newey: Dvostruki difuzor je bio FIA-ina lekcija Ferrariju i McLarenu

Advertisement

Pobjednički bolid iz 2009. godine, Brawn BGP001, bio je meta protesta svojih najvećih rivala zbog implementiranog radikalnog dvostrukog difuzora.

adrian-newey

Momčadi koje su ga imale bile su u velikom ratu s onima čiji bolidi nisu imali njegovu pomoć, a Adrian Newey tvrdi da je u pozadini priče bio tadašnji FIA-in predsjednik Max Mosley. On je dvostruki difuzor proglasio legalnim tijekom zime, a tom odlukom nije išao na ruku FOTA-inim silama Ferrariju i McLarenu, koje nisu imale dvostruke difuzore.

“Bolid za 2009. je bio zahvaćen velikim promjenama pravila. Postojala je debata oko dvostrukog difuzora jer pitanje njegove legalnosti zapravo uopće nije bilo tehničke prirode. Radilo se o činjenici da je Max Mosley u to vrijeme Ferrari i McLaren želio naučiti lekciju. S obzirom na to da oni nisu imali dvostruki difuzor, on je rekao da je to legalno jer je želio ih izgurati”, kaže Newey.

Tvrdi da je Red Bull tada također morao ponovno razmisliti o svom pristupu.

“Nažalost, nismo ga imali te smo nastavili razmišljati je li legalan ili ne. FIA-i smo dozvolili da donese odluku preko zime, a oni su ga proglasili legalnim. Međutim, to je Red Bullu omogućilo pomak prema naprijed. Na osnovi RB5 smo konstruirali naše pobjedničke bolide.”

Takve inovacije danas nisu moguće zbog strogo ograničenog tehničkog pravilnika, pa renomirani stručnjak ostaje bez motivacije za rad u današnjem okruženju Formule 1. 57-godišnji Britanac se zato osvrnuo na godine kada su inženjeri imali veću slobodu:

“Mislim da sam uživao u raznovrsnosti promjena. Ako pogledam 70-e, prioritet je svakako bio ground effect, a krajem 70-ih ste imali velike varijacije među bolidima. Želja je bila isprobati različite ideje, ali niste imali alate koji bi vam pomogli u razumijevanju, zbog čega je to ponekad funkcioniralo, a ponekad ne. Bilo je odlično imati tu slobodu.”

“Sada je obrnuto, imamo velike resurse kada je riječ o broju inženjera, alata za simulaciju, zračnih tunela i tako dalje, ali imamo jako ograničen pravilnik pa je teško napraviti nešto što je dosta drugačije”, zaključio je Newey.

Izvor: gp1.hr

Komentari korisnika: