Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Nico Rosberg na pole positionu u Monte Carlu Reviewed by Momizat on . Nico Rosberg je uzeo svoj drugi pole position ove sezone i drugi uzastopni u Monaku. 37 sekundi prije isteka vremena, u svom zadnjem brzom krugu, Rosberg je pog Nico Rosberg je uzeo svoj drugi pole position ove sezone i drugi uzastopni u Monaku. 37 sekundi prije isteka vremena, u svom zadnjem brzom krugu, Rosberg je pog Rating: 0

Nico Rosberg na pole positionu u Monte Carlu

Advertisement

Nico Rosberg je uzeo svoj drugi pole position ove sezone i drugi uzastopni u Monaku. 37 sekundi prije isteka vremena, u svom zadnjem brzom krugu, Rosberg je pogriješio na kočenju za zavoj Mirabeau.

nico-rosberg-mercedes

Bolid je parkirao u izletnoj zoni, ali svejedno je uzrokovao žutu zastavu. Posljedično je Lewis Hamilton spriječen u pohodu na pole position.

Q1

U dva sata poslijepodne temperatura monegaških ulica bila je 42°C. Po otvaranju pit-lanea svi osim dva Red Bulla izašli su vrlo brzo na stazu i počeli grijati gume. U petoj minuti kvalifikacija Daniil Kvjat je izgubio kontrolu na izlazu iz tunela. Bolid se okrenuo okomito na stazu i udario nosom u zid, otkinuvši prednje krilo. Kvjat je došao do boksa i nastavio s kvalifikacijama.

Istovremeno je već 20 vremena bilo zabilježeno, ali samo devet ih je bilo unutar 107% najbržega, što znači da su vozači vozili dva instalacijska kruga te dulje grijali gume. Stiskanje do kraja je krenulo vrlo brzo, s obzirom da je u istoj minuti Rosberg postavio krug od 1:17.9, a u svojem prvom pravom krugu Hamilton je bio osam desetinki sporiji. Tri minute kasnije Hamilton je ipak zasjeo na prvo mjesto. Ricciardo i Vettel izašli su van osam minuta nakon zelenog svjetla te se smjestili u prvih deset.

Nedugo akon izlaska Red Bullova, uslijedilo je zatišje te je uz njih dvojicu samo još pet vozača ostalo na stazi. Nadmetanje se brzo nastavilo. Magnussen je četiri i pol minute prije isteka vremena postavio treće vrijeme, no odmah nakon toga blokirao je kotače i otišao jako široko u Sainte Devoteu. Dojam brzine McLarena je nedugo poslije pojačao Button, preuzevši treće mjesto.

Raikkonen je dvije minute poslije zasjeo na peto mjesto, ali samo 12 tisućinki sekunde iza Buttona. Minutu i pol prije isteka vremena Felipe Massa se u zavoju Mirabeau maknuo s puta Marcusu Ericssonu, koji je bio u brzom krugu, no Ericsson je prekasno kočio, izgubio zadnji kraj bolida te su obojica završili nosom u zidu. Mahano je dvostrukim žutim zastavama, no to nije dugo potrajalo, s obzirom da su se obojica izvukli vožnjom unatrag.

Ericsson se vratio do boksa, no Massa je stao na stazi, uzrokovavši žutu zastavu, a sebe isključivši iz daljnjih kvalifikacija. U sav nered oko žutih zastava upao je Adrian Sutil, koji je tuda vozio u brzom krugu, ali zbog žutih zastava nije mogao poboljšati vrijeme te je tako ispao iz kvalifikacija. Poslije isteka vremena na prvo mjesto je zasjeo Jean-Eric Vergne, a ispali su Sauberi, Marussije i Caterhami.

Q2

Mercedesi su odmah izašli van i to na supermekim gumama. Odvozili su prvo i drugo vrijeme, a Rosberg je bio minimalno brži. U drugom sektoru, od Casina do Tabaca, brži je bio Hamilton, dok je u trećem sektoru brži bio Rosberg. Iza njih se smjestio Daniel Ricciardo, a na četvrtom i petom mjestu nekoliko puta su se izmjenjivali Alonso i Raikkonen.

Alonsa je s četvrtog mjesta smijenio Sebastian Vettel, koji je, žaleći se na ERS, odvozio četvrto vrijeme. Cijelo vrijeme oko ispadanja su visile i Force Indije, a na kraju je prošao Sergio Perez, dok je Nico Hulkenberg ponovno prvi prošao pod kariranom zastavom i ostao jedanaesti. Lotusi su bili najsporiji u Q2, a oba Toro Rossa su prošla dalje. Najbrže vrijeme druge runde odvozio je Lewis Hamilton.

Q3

Za razliku od prve dvije runde, gdje su bolidi odmah izlazili na stazu, vozači su u trećoj rundi ipak malo pričekali. Guillaume Rocquelin je Sebastianu Vettelu javio da Toro Rossu nedostaje guma, no iz Toro Rossa su ga demantirali time što su oba vozača dva puta izlazila van u trećoj rundi.

Opet su se vozila dva instalacijska kruga, a nakon prvih vožnji Mercedesi su držali provizorni prvi red. Provizorni drugi red držali su Red Bullovi, a provizorni treći Ferrariji. Zatišje nije dugo potrajalo te su tri i pol minute prije isteka vremena svi bili na stazi. U pretposljednjoj minuti Magnussen je uzeo šesto mjesto od Raikkonena, ali Raikkonen ga je gotovo odmah vratio.

Nakon toga se dogodilo Rosbergovo izlijetanje, stvorivši antiklimaks kvalifikacija i nešto ih ranije završivši.

1. Nico Rosberg Mercedes 1:15.989
2. Lewis Hamilton Mercedes +0.059
3. Daniel Ricciardo Red Bull-Renault +0.386
4. Sebastian Vettel Red Bull-Renault +0.558
5. Fernando Alonso Ferrari +0.697
6. Kimi Raikkonen Ferrari +1.400
7. Jean-Eric Vergne Toro Rosso-Renault +1.551
8. Kevin Magnussen McLaren-Mercedes +1.566
9. Daniil Kvjat Toro Rosso-Renault +2.101
10. Sergio Perez Force India-Mercedes +2.338

Q2
1. Lewis Hamilton Mercedes 1:16.354
11. Nico Hulkenberg Force India-Mercedes +1.492
12. Jenson Button McLaren-Mercedes +1.634
13. Valtteri Bottas Williams-Mercedes +1.728
14. Romain Grosjean Lotus-Renault +1.842
15. Pastor Maldonado Lotus-Renault +2.002
16. Felipe Massa Williams-Mercedes Bez vremena

Q1
1. Jean-Eric Vergne Toro Rosso-Renault 1:17.557
17. Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari +1.184
18. Adrian Sutil Sauber-Ferrari +1.188
19. Jules Bianchi Marussia-Ferrari +1.775
20. Max Chilton Marussia-Ferrari +2.371
21. Kamui Kobayashi Caterham-Renault +2.576
22. Marcus Ericsson Caterham-Renault +4.175

Izvor: www.gp1.hr

Komentari korisnika: