Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Nico Rosberg osvojio najbolju startnu poziciju u Austinu Reviewed by Momizat on . Nico Rosberg je u kvalifikacijama za VN Sjedinjenih Država bio najbrži i uzeo najbolju startnu poziciju, ispred momčadskog kolege Lewisa Hamiltona. Drugi red će Nico Rosberg je u kvalifikacijama za VN Sjedinjenih Država bio najbrži i uzeo najbolju startnu poziciju, ispred momčadskog kolege Lewisa Hamiltona. Drugi red će Rating: 0

Nico Rosberg osvojio najbolju startnu poziciju u Austinu

Advertisement

Nico Rosberg je u kvalifikacijama za VN Sjedinjenih Država bio najbrži i uzeo najbolju startnu poziciju, ispred momčadskog kolege Lewisa Hamiltona. Drugi red će sutra popuniti vozači Williamsa, Bottas ispred Masse, a u trećem redu startat će Daniel Ricciardo i Fernando Alonso.

nico-rosberg-austin

Q1

Vozači su u Q1 odmah izašli na stazu, a prvi među njima bio je Sergio Perez. Perez je tako bio prvi koji je odvozio vrijeme, no Bottas i Rosberg su, kad su odvozili svoje krugove, bili sekundu brži od Pereza. Nakon Bottasa je svoj brzi krug, uz puno muke s bolidom i klizanja u zavojima, odvozio Felipe Massa, no ipak se smjestio na treće mjesto, iza Rosberga. Ipak, najbrži u prvoj seriji krugova bio je Hamilton, tek pola desetinke sekunde brži od Rosberga.

U svojem krugu je Hamilton blokirao kotače i oštetio gume, tako da nije mogao nastaviti na tom setu nizati brze krugove. U prvoj seriji, koju su momčadi većinom vozile na tvrđim gumama, van su izašli i Ferrariji, a Alonso je bio šest i pol desetinki brži od Raikkonena. U kvalifikacijama je, iz poštovanja prema publici te kako bi bio siguran da ne bi neostvarivanjem vremena unutar 7% od najbržeg u Q1 bio prepušten na milost i nemilost sudaca iz boksa izašao i Sebastian Vettel, koji je već promjenom cijele pogonske jedinice sebi osigurao start iz boksa.

Na mekšim gumama je odvozio provizorno deveto vrijeme, no zbog evolucije staze i prelaska na mekše gume je pao na sedamnaesto mjesto i ispao. Početak druge serije brzih krugova je označio izlazak Pastora Maldonada iz boksa na mekšim gumama. Maldonado je na tom setu odvozio provizorno četvrto vrijeme i prošao u Q2, dok je njegov momčadski kolega Romain Grosjean u svojem posljednjem krugu pogriješio na kočenju za zavoj broj 12, nakon stražnjeg pravca, blokirao kotače i otišao preduboko u zavoj. Francuz se kvalificirao kao osamnaesti i posljednji. Početkom druge serije je Rosberg vratio najbrže vrijeme, iako na tvrđim gumama, a zatim su vozači pohrlili van na mekšim gumama.

Prvo je Raikkonen zasjeo na peto mjesto, zatim Alonso na drugo, McLareni su se smjestili iza Alonsa i spustili Raikkonena na sedmo, a zatim je Bottas bio još brži od Rosberga i preuzeo prvu poziciju. Nije ju dugo zadržao, s obzirom da je Hamilton na mekšim gumama bio više od sekundu brži i definitivno osigurao prolazak. Jedva je u Q2 prošao Sergio Perez, a ispali su Jean-Eric Vergne, Esteban Gutierrez, Sebastian Vettel i Romain Grosjean.

Q2

U drugoj kvalifikacijskoj rundi prvi je mjereni krug postavio Daniil Kvjat, no samo minutu kasnije je pao prvo za šest desetinki kad je Valtteri Bottas preuzeo prvu poziciju, a zatim za još sekundu kad je na prvo mjesto zasjeo Nico Rosberg, s krugom od 1:37.1. Hamilton je u prvoj seriji bio dvije desetinke sporiji od Rosberga, a od ostalih bržih vozača valja izdvojiti Alonsa i McLarenove vozače.

Na stazi je zatim zavladao mir. Svi vozači nakratko su bili u boksu, a tišinu je prekinuo Sergio Perez, ponovnim izlaskom na stazu. Njegov krug bio je dovoljan za provizorno deseto mjesto, što nije bilo dovoljno te je Meksikanac na utrci najbliže rodnoj zemlji ispao. Nakon isteka vremena Rosberg je našao još osam desetinki te spustio najbrže vrijeme na 1:36.3, a razloga za slavlje ima momčad Saubera, s obzirom da je Adrian Sutil u drugoj kvalifikacijskoj rundi odvozio deseto vrijeme i prvi put ove sezone doveo švicarsku momčad u treću kvalifikacijsku rundu.

Osim Pereza, ispali su još i Hulkenberg, koji je prekasno u drugoj seriji izašao iz boksa te zakasnio ući u brzi krug, Pastor Maldonado, kojemu je ovo jedanaesto mjesto ovosezonski rekord što se tiče kvalifikacija, te Daniil Kvjat, koji će sutra startati kao sedamnaesti i posljednji te sedam mjesta od svoje kazne prenijeti u Brazil.

Q3

Posljednja kvalifikacijska runda počela je po sličnom principu kao i druga, s jednom serijom brzih krugova u kojima je najbrži bio Rosberg ispred Hamiltona, Bottasa, Masse, Buttona i Magnussena. Na stazu je ponovno palo zatišje, a tri i pol minute prije isteka vremena vozači su krenuli van na stazu.

Rosberg je prvi od Mercedesa krenuo u brzi krug, u sva tri sektora je bio brži od Hamiltona, a u cijelom krugu i od svog najbržeg vremena te je s četiri desetinke prednosti uzeo najbolju startnu poziciju. Iza gorenavedenih prvih šest su se kvalificirali Button, koji će sutra izvršiti svoju kaznu od pet mjesta, Magnussen, Raikkonen i Sutil.

1. Nico Rosberg Mercedes 1:36.067
2. Lewis Hamilton Mercedes +0.376
3. Valtteri Bottas Williams-Mercedes +0.839
4. Felipe Massa Williams-Mercedes +1.138
5. Daniel Ricciardo Red Bull-Renault +1.177
6. Fernando Alonso Ferrari +1.543
7. Jenson Button McLaren-Mercedes +1.588
8. Kevin Magnussen McLaren-Mercedes +1.639
9. Kimi Raikkonen Ferrari +1.737
10. Adrian Sutil Sauber-Ferrari +2.743

Q2
1. Nico Rosberg Mercedes 1:36.290
11. Pastor Maldonado Lotus-Renault +2.088
12. Sergio Perez Force India-Mercedes +2.264
13. Nico Hulkenberg Force India-Mercedes +2.308
14. Daniil Kvjat Toro Rosso-Renault +2.409

Q1
1. Lewis Hamilton Mercedes 1:37.196
15. Jean-Eric Vergne Toro Rosso-Renault +2.054
16. Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari +2.359
17. Sebastian Vettel Red Bull-Renault +2.425
18. Romain Grosjean Lotus-Renault +2.477

Izvor: gp1.hr

Komentari korisnika: