Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Peh Toyote i pobeda Porschea na 24 časa Le Mana 2016. Reviewed by Momizat on . Porsche je pobedio na 24 časa Le Mana 2016., ili bolje reći – Toyota je izgubila. Naime, vodeći #5 TS050 Hybrid je stao na pravcu kod bokseva dva minuta pre kra Porsche je pobedio na 24 časa Le Mana 2016., ili bolje reći – Toyota je izgubila. Naime, vodeći #5 TS050 Hybrid je stao na pravcu kod bokseva dva minuta pre kra Rating: 0

Peh Toyote i pobeda Porschea na 24 časa Le Mana 2016.

Advertisement

Porsche je pobedio na 24 časa Le Mana 2016., ili bolje reći – Toyota je izgubila. Naime, vodeći #5 TS050 Hybrid je stao na pravcu kod bokseva dva minuta pre kraja.

le-mans-2016

U jednoj od najuzbudljivijih borbi u bliskoj prošlosti Le Mana, Toyota je vodila ispred Porschea i imala titulu u džepu, da bi automobil Kazukija Nakadžime jednostavno izgubio snagu u pretposlednjem krugu.

Nakadžima, Entoni Dejvidson i Sebastijen Buemi su vodili četiri poslednje sata trke, ostvarivši lagodnu prednost u odnosu na #2 Porsche i #6 Toyotu.

Jani (Porsche) je poveo u ranoj fazi trke, koja je startovala pod bezbednosnim automobilom zbog obilne kiše, da bi Majk Konvej doveo Toyotu #6 na čelo, održavavši prednost tokom noćne vožnje.

Ipak, sa dolaskom zore, Toyota #5 je zapretila #2 Porscheu i sestrinskoj Toyoti, i taj sjajan „tromeč“ je praktično trajao do kraja.

Dejvidson je napravio značajno obilaženje Porschea #2, četiri sata i četiri minuta do kraja trke ostvarivši prednost koja se činila sasvim dovoljna da Toyota Gazoo Racing ostvari svoju prvu pobedu u istoriji. To bi takođe bila prva Le Man pobeda za FIA WEC šampione Dejvidsona i Buemija, kao i Nakadžimu, koji bi bio tek treći Japanac koji bi se okitio ovom prestižnom pobedom.

Jani, Roman Dima i Mark Lib nisu mogli da prate Toyotin stintove od četrnaest krugova, i već su videli sebe na drugom mestu. Međutim, Nakadžimin automobil je izgubio snagu i stao dva kruga pre kraja, uručivši pobedu Janijevom Porscheu.

Na taj način su dve Toyote zauzele drugo i treće mesto, s obzirom da je Kamui Kobajaši završio četiri kruga iza pobednika, takođe zahvaljujući sopstvenim greškama, a posebno okretanjem i izletanjem sa staze, kada je ozbiljno zapretio Porscheu u borbi za drugo mesto, tri sata pre kraja trke.

Porsche i Toyote su osvojili podijum, što znači da se Audi nije našao među prva tri još od 1999. godine. Marka „četiri prstena“ je imala očajan nastup. Automobil #7 je imao otkazivanje turba, što je za posledicu imalo višestruke odlaske u boks. Audi #8 takođe nije mogao da prati Toyote i Porsche, završivši daleko iza, na četvrtom mestu.

Što se Porschea #1 tiče, on je izbačen iz konkurencije u devetom satu zbog problema sa pregrevanjem. Ukupno je završio na petnaestom mestu, šesti u klasi.

LMP2

U LMP2 kategoriji, #36 Signatech Alpine A460 Nissan, kojeg su vozili Nikolas Lapjer, Stefan Rikelmi i Gustavo Menezes, osvojio je prvo mesto. To je Lapjerova druga LMP2 pobeda na Le Manu, pobedivši #26 G-Drive Oreca 05 Nissan Rene Rasta, Vila Stivensa i Roman Rusinova za gotovo čitav krug.

GTE Pro

U ovoj klasi, Ford je ponovio uspeh iz prošlosti, jer je #68 Chip Ganassi Team USA sa Dirkom Milerom, Džoijem Hendom i Sebastijenom Burdeom odneo pobedu, ispred sestrinskog #69 Rajana Briskoua, Ričarda Vestbruka i Skota Diksona na trećem mestu.

Dva Ford GT-a je razdvojio #82 Ferrari Risi Competizionea sa Đankarlom Fizikelom, Tonijem Vilanderom i Mateom Malućelijem, koji je vodio dobar deo pre podneva.

Izvor: vrelegume.rs

Komentari korisnika: