Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Peugeot 2008 DKR spreman za Dakar! Reviewed by Momizat on . Francuski proizvođač automobila Peugeot i definitivno je odlučio da se vrati na Dakar reli, nakon gotovo četvrt vijeka od posljednjih uspeha modela 405 T16 i 20 Francuski proizvođač automobila Peugeot i definitivno je odlučio da se vrati na Dakar reli, nakon gotovo četvrt vijeka od posljednjih uspeha modela 405 T16 i 20 Rating: 0

Peugeot 2008 DKR spreman za Dakar!

Advertisement

Francuski proizvođač automobila Peugeot i definitivno je odlučio da se vrati na Dakar reli, nakon gotovo četvrt vijeka od posljednjih uspeha modela 405 T16 i 205 T16.

peugeot-reli-dakar (1)

Peugeot se definitivno vraća pijesku, pustinji i dinama! Nakon što je prije mjesec-dva nagovjestio svoje interesovanje za Dakar reli prikazivanjem koncepta 2008 DKR, sada je i zvanično potvrđeno da će na sljedećem Dakaru, koji se vozi početkom januara 2015. godine, učestvovati i fabrički tim Peugeot-Total, i to sa modelom 2008 DKR.

Novi automobil je jedinstven po mnogo čemu, prije svega po činjenici da uprkos teškim terenima na kojima će se takmičiti, posjeduje pogon „samo“ na zadnje točkove! U Peugeotu su naglasili kako su nakon brojnih testova, došli do zaključka da 4×4 nije presudan za uspješan off-road, koliko dobra trakcija koju obezbjeđuju ogromni točkovi i napredni sistem oslanjanja sa velikim hodom od čak 460 milimetara.

peugeot-reli-dakar (2)

Samim tim što koristi pogon samo na jednoj osovini, 2008 DKR je prema pravilima relija i osjetno lakši, a omogućeno mu je da koristi i već pomenute velike točkove, koji uz praktično nepostojeći prepust na prednjem dijelu, omogućava gotovo prenjanje preko zidova, što zna da bude itekako korisno na rutama Južne Amerike. Takođe, veliki točkovi omogućavaju i upotrebu sistema za centralnu regulaciju pritiska u pneumaticima, što je od izuzetne važnosti prilikom nailaska na terene kakve su pustinjske dine.

Naravno, Peugeot ne bi bio to što jeste da se i na polju motora nije odlučio za novinu, a to je 3,0-litarski V6 biturbo dizel, centralno pozicioniran, koji oslobađa 340 konjskih snaga, ali i impresivnih 800 Nm obrtnog momenta, koji uz šestostepeni sekvencijalni mjenjač obezbjeđuje maksimalnu brzinu na asfaltu od oko 200 km/h.

peugeot-reli-dakar (3)

Ukoliko bi Peugeot uspjeo da se domogne pobjede na narednom Dakaru, ujedno bi ušao u istoriju ovog takmičenja kao prvi proizvođač kojem je to uspjelo sa automobilom bez 4×4 pogona, i to sa dizel motorom! Ipak, ostaje da vidimo koliko su realni testovi u kojima je 2008 DKR razvijan, jer kao što smo se i do sada bezbroj puta uvjerili, Dakar itekako uspjeva da spremi neplanirana „iznenađenja“ za mnoge, pa i najpripremljenije takmičare.

Izvor: www.topspeed.rs

Komentari korisnika: