Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Pirelli otkrio razlike u komponentama guma Reviewed by Momizat on . Ekskluzivni dobavljač guma za Formulu 1, Pirelli, objavio je razlike po krugovima na različitim mješavinama guma na predsezonskim testiranjima u Barceloni. Nako Ekskluzivni dobavljač guma za Formulu 1, Pirelli, objavio je razlike po krugovima na različitim mješavinama guma na predsezonskim testiranjima u Barceloni. Nako Rating: 0

Pirelli otkrio razlike u komponentama guma

Advertisement

Ekskluzivni dobavljač guma za Formulu 1, Pirelli, objavio je razlike po krugovima na različitim mješavinama guma na predsezonskim testiranjima u Barceloni.

pirelli-gume

Nakon teškog prvog tjedna gdje su sve momčadi i Pirelli bili u problemima, u drugom tjednu se situacija poboljšala i Pirelli je uspio doći do okvirnih podataka vezano za gume.

Ovogodišnja medium komponenta gumi je identična prošlogodišnjoj soft komponenti, dok je ovogodišnja soft guma brža 0.8 sekundi po krugu u odnosu na medium.

Novi supersoft je brži male 0.4 sekunde u odnosu na soft dok je ultrasoft brži 0.6 sekundi prema supersoftu.

Najmekša komponenta, tek uvedena ove sezone, hypersoft je između 0.7 i 0.8 brža od ultrasofta prema riječima Pirellijevog sportskog direktora za F1 Marija Isole.

Izjavio je kako za hard gumu nemaju dovoljno podataka jer su tek Mercedes i Sauber odradili samo testne krugove na njima, ali ga ne zabrinjava pošto je to samo jedna od rezervnih guma za ovu sezonu.

Dodao je kako su ovo brojke samo za ovu stazu i kako im je puno problema zadala nova podloga koja je puno manje abrazivna i puno manje troši gume od prošlogodišnje podloge.

”Ovogodišnja podloga ima potpuno drugačije karakteristike od one iz prošle sezone. Stari asfalt je bio jako abrazivan te je puno trošio gume pa je bio pogodan za najtvrđe mješavine guma.”

”Asfalt je sada puno glađi i puno manje troši gume ali, ima isto tako puno gripa.

pirelli

Tijekom testiranja smo vidjeli kako su se vozači žalili na ”graining”, dok u prošloj sezoni nismo imali takvih problema.

”Imali smo malo blistera na gumama ali se nikad nije pojavljivao graining. To je nešto novo u odnosu na prošlu sezonu. Mislim da je to zbog glatke površine te prednja lijeva guma ima puno proklizavanja.”

”Potvrdit ćemo ovaj efekt u svibnju kada će i temperature biti puno veće. Blisteri na gumama nisu neočekivani pošto je nevjerojatna energija koju bolidi šalju u gume,” zaključio je Isola.

Dodajmo još samo kako je Pirelli objavio mješavine guma koje će se koristiti za utrke u Španjolskoj(medium, soft i supersoft) i Kanadi(supersoft,ultrasoft i hypersoft).

Izvor: gp1.hr

Komentari korisnika: