Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

POVRATAK KORIJENIMA: Ford se 2016. godine vraća u Le Mans! Reviewed by Momizat on . Ford, kao jedan od najuspješnijih takmičara na Le Mans trci tokom ’60-ih godina, 2016. se vraća u WEC šampionat sa novim automobilom GT. U jeku Le Mans “groznic Ford, kao jedan od najuspješnijih takmičara na Le Mans trci tokom ’60-ih godina, 2016. se vraća u WEC šampionat sa novim automobilom GT. U jeku Le Mans “groznic Rating: 0

POVRATAK KORIJENIMA: Ford se 2016. godine vraća u Le Mans!

Advertisement

Ford, kao jedan od najuspješnijih takmičara na Le Mans trci tokom ’60-ih godina, 2016. se vraća u WEC šampionat sa novim automobilom GT.

Ford GT - FIA World Endurance Championship

U jeku Le Mans “groznice”, koja svakog juna “zarazi” velik dio auto-industrije, i Ford je napokon objavio da namjerava da se, baš kao i njegov, nekada veliki konkurent Porsche, vrati na ovu legendarnu trku, i to već 2016. godine, sa novim automobilom Ford GT, koji će nastupiti u LM GTE Pro kategoriji.

Ford GT - FIA World Endurance Championship

To će ujedno značiti i povratak ovog poznatog proizvođača na Circuit de la Sarthe, nakon tačno pola vijeka od kako je legendarni Ford GT40 po prvi put pobjedio na stazi Le Mans, osvajajući pri tome i drugo, i treće mjesto! Dominacija Forda je od tog trenutka, trajala i naredne tri godine, sve dok 1970. Porsche nije po prvi put trijumfovao.

Ford GT - FIA World Endurance Championship

Trenutno, Ford GT pokreće 3,5-litarski twin-turbo V6 motor od preko 600 KS, a glavni protivnici u pomenutoj LM GTE Pro kategoriji biće mu Chevrolet Corvette C7R, zatim Aston Martin Vantage V8, Porsche 911 RSR, kao i Ferrari 458 Italia.

Ford GT - FIA World Endurance Championship

Sljedeće sezone, dva automobila nastupaće u FIA WEC, kao i američkom United SportsCar šampionatu, i to u okviru Chip Ganassi Racing tima. Za samu Le Mans trku, najavljen je nastup čak četiri vozila, a trkački debi, Ford GT imaće već u januaru, kada se održava čuvena trka 24 časa Daytone.

Izvor: topspeed.rs

Komentari korisnika: