Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Sauber: ‘F1 nije fer takmičenje’ Reviewed by Momizat on . Šefica Saubera, Moniša Kaltenborn, kaže da je aktuelna finansijska i rukovodeća struktura Formule 1 dovela do toga da u ovom sportu više nema fer konkurencije. Šefica Saubera, Moniša Kaltenborn, kaže da je aktuelna finansijska i rukovodeća struktura Formule 1 dovela do toga da u ovom sportu više nema fer konkurencije. Rating: 0

Sauber: ‘F1 nije fer takmičenje’

Advertisement

Šefica Saubera, Moniša Kaltenborn, kaže da je aktuelna finansijska i rukovodeća struktura Formule 1 dovela do toga da u ovom sportu više nema fer konkurencije.

monisha-kaltemberg

Sauber i Force India su uložili zvaničnu žalbu prošle godine, zasnovanu na nekonkurentnosti timova Twituj ovo!, što je dovelo do toga da Evropska Unija istražuje rukovodeću strukturu i sistem finansijskog nagrađivanja.

Kaltenborn priznaje da je frustrirajuće gledati da se ništa ne radi po pitanju nepoštene raspodele sredstava, jer se timovi kao što je njen bore za opstanak.

„To je zaista razočaravajuće, jer imamo tako fantastičan sport“, rekla je Kaltenborn. „Imamo fantastičan proizvod a kontroverze su deo našeg proizvoda, što ga takođe čini uzbudljivim. U suprotnom, bilo bi prilično dosadno.

Nije potrebno mnogo izmena u našem sportu, tako da je zaista fustrirajuće, jer smo zajedno sa Force Indiom pokušali da razgovaramo za akcionarima i nateramo ih da nešto promene.“

Kaltenbornova smatra da činjenica da vodeći timovi ne samo što dobijaju veći deo prihoda, već su umešani u proces kreiranja pravila, što takmičenje čini nepoštenim.

„Svi znaju kao se prave dogovori i onaj gori deo u vezi sa tim nije samo to što želite nešto da promenite zato što vam se to više ne sviđa, već što to ima ogroman uticaj na konkurentnost, i o tome mi pričamo“, rekla je ona. „Došli smo do konkurencije koja više nije fer. To ima veze sa tim što su neki timovi umešani u kreiranje pravila i komercijalnu distribuciju.
Ukoliko to dostigne tačku kada se vrši uticaj na konkurentnost, onda se mi protiv toga borimo.“

Šefica Saubera smatra da pod trenutnom strukturom, čak i da je njen tim među vodećim, on ne bi uživao u istim finansijskim uslovima kao neki drugi timovi.

„Sve što želimo je jednakost na terenu. Onda sve zavisi od vas“, dodala je Kaltenbornova. „Dobri ste ili loši, to je posledica vašeg rada, ali danas timovi poput Force Indije ili nas, kao i par drugih, i da jesu unutar prvih tri, nikada ne bismo dobili ista finansijska sredstva kao neki.

Mi ne bismo imali moć da utičemo na pravila, koju imaju neki timovi i to nije u redu.“

Švajcarski tim je bio predmet spekulacija u vezi sa svojom budućnošću zbog finansijskih problema, ali Kaltenbornova insistira da će situacija biti rešena, čak ukoliko bude zahtevala izvesno vreme.

„Mi smo fokusirani na rešavanje situacije, a za to je potrebno vreme“, dodala je ona. „Nažalost, ništa se ne događa preko noći. Nešto može da se reši brže, nešto zahteva duži period, tako da mi idemo svojim putem. Ništa se tu nije promenilo.

Možete imati neke druge probleme u izvesnom periodu godine, koje morate rešavati odmah, ali mislim da ne može da se kaže da je postalo gore i slično. Mislim da je to više stvar medija nego realnog stanja stvari.“

Izvor: vrelegume.rs

Komentari korisnika: