Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Više nema nikakve sumnje – Max Verstappen je Messi Formule 1 Reviewed by Momizat on . Kada je Helmut Marko prošle godine rekao da je Max Verstappen novi Ayrton Senna, navijači su bili istinski – zgroženi. 17-godišnjeg Maxa su prozivali zbog količ Kada je Helmut Marko prošle godine rekao da je Max Verstappen novi Ayrton Senna, navijači su bili istinski – zgroženi. 17-godišnjeg Maxa su prozivali zbog količ Rating: 0

Više nema nikakve sumnje – Max Verstappen je Messi Formule 1

Advertisement

Kada je Helmut Marko prošle godine rekao da je Max Verstappen novi Ayrton Senna, navijači su bili istinski – zgroženi. 17-godišnjeg Maxa su prozivali zbog količine prištića na licu i savjetovali mu da se uhvati PlayStationa, dok su oni dovitljiviji rekli da današnji bolidi ustvari i jesu igraće konzole. No, zbilja teško je shvatiti Maxovo breme u trenutku objave njegovog ulaska u svijet Formule 1.

max-verstapen-2015

S jedne strane, otac mu je bivši vozač najvišeg razreda motorsporta i to mu je donosilo neizostavna predbacivanja da je ‘poguran’ kroz niže kategorije, dok su s druge strane jačale priče da je Maxov ulazak u Formulu 1 čisti dokaz da je sport pao na jako niske grane. Verstappen je bio uporište svih kritika, a kada ga je Marko usporedio sa Sennom, vjerujem da mu je trebalo neviđeno puno psihičke snage da se ujutro ustane iz kreveta. Da vam budem iskren, i ja sam mislio da će se mladi Nizozemac slomiti pod pritiskom očekivanja. Pa, pogledajte gdje smo mi bili sa 17 godina! Ustajali smo u podne, pisali domaći rad i spavali u školskim klupama, a najveća briga nam je bila hoćemo li pobjeći s prvog ili sa zadnjeg sata. A gdje je Max? Ulazi u najjači ring jednog od najvećih sportova na svijetu, gdje ga čekaju lavovi poput Vettela, Hamiltona, Alonsa i Raikkonena.

Međutim, Max je sve to preživio. I pritisak medija, i kritike navijača, i složenost priprema za ulazak u Formulu 1. U Australiju je došao čitav, zdrav, smiren, fokusiran i što je najvažnije – motiviran. Već nam je to trebalo biti upozorenje da se radi o jednoj vrlo stabilnoj ličnosti nevjerojatnog karaktera. Prvi trkaći vikend je prošao u znaku obaranja rekorda i Verstappen je postao najmlađi debitant u povijesti Formule 1, dok mu je samu utrku obilježio kvar pogonske jedinice. Uslijedila je Malezija i, eto, još jedan rekord – najmlađi osvajač bodova u povijesti. Uopće ne sumnjam kako će Nizozemac kroz narednih par sezona u potpunosti zavladati svim rekordima s prefiksom ‘najmlađi’. No, sada nam slijedi zadnja utrka njegove debitantske sezone i možemo slobodno reći da je Max – oduševio. Već nakon par utrka su u potpunosti izblijedile fraze o tome kako je žalosno što su bolidi postali lagani za vožnju i što ih može voziti čak i jedan 17-godišnjak. Čini se da su navijači napokon shvatili da se svaki vozač prilagođava danim uvjetima i da vozačku genijalnost treba tražiti preko daleko specifičnijih parametara. Od Farine, preko Laude i Piqueta, pa sve do Schumachera, Alonsa i Verstappena – ljudski faktor je prisutan, snažan i bitan.

Max trenutno ima 49 bodova, dva puta je došao do četvrtog mjesta i tek mu je malo sreće nedostajalo da dohvati postolje. Toro Rosso je u svojoj 10-godišnjoj povijesti samo jednom došao do postolja, dok u nijednoj od prijašnjih 9 sezona nisu imali bodova koliko Max ima trenutno. Nevjerojatno. No ipak, u centru pozornosti nisu suhoparne brojke, nego Maxov stil vožnje i niz nevjerojatnih pretjecanja koja oduzimaju dah. Posljednji primjer je Brazil i čini se da je upravo Interlagos kruna ovogodišnje Nizozemčeve sezone. Opet je pokazao svoju već prepoznatljivu kombinaciju zapanjujuće nježnosti prema gumama i odvažne agresivnosti u ključnim trenucima borbe za bolju poziciju. Na djelu smo vidjeli nepogrešivi instinkt predatora, hladnokrvnu egzekuciju, istančani osjećaj za ritam utrke i impresivnu simetričnost u svakom njegovom pokretu na stazi. Kada bi izdvojili i spojili najbolje osobine mudrog Alonsa, brzog Hamiltona, smislenog Schumachera i nadnaravnog Ayrtona, mislim da bi dobili upravo vozača kakav je Max Verstappen.

Rijetko je koji vozač napravio ovakvu pomutnju u svojoj prvoj sezoni. Posljednji je bio Hamilton čija je debitantska sezona bila obilježena kudikamo kompleksnijim događajima. U Verstappenovom slučaju, u središtu je samo i isključivo talent. Njegovu pojavu u Formuli 1 možemo usporediti s pojavom Lionela Messija u nogometnom svijetu. Tračak genija je odmah vidljiv, gotovo opipljiv, dok u zraku možemo namirisati sve uspjehe koji leže pred tim talentiranim mladićem. No, ono što me najviše impresionira kod Maxa je njegova osobnost. Niti su ga prijašnje kritike previše slomile, niti su ga sadašnji hvalospjevi previše digli. On je u svakom trenutku staložen, razborit, elokventan, karizmatičan, u svojim izjavama vrlo jasan i jednostavno svjestan sebe i svojih mogućnosti. Čini se da ga nitko ne može izbaciti iz takta, iz smislenog ritma koji je naizgled već godinama utkan u svakoj pori njegovog bića. Narodnim rječnikom, riječ je čovjeku koji je predodređen za velike stvari. Max uvelike podsjeća na Sennu, na istog onog Sennu koji je išao putevima koji su jedino njemu bili kristalno jasni. Ne postoje drugi, bolji, veći. On je sam sebi cilj i u njegovom nadnaravnom talentu leže brojni, samo njemu znani odgovori.

Za kraj, možemo se slobodno zapitati, gdje je granica ovom 18-godišnjaku i tko će više strepiti od njegovog dolaska – Vettel u Ferrariju ili Hamilton u Mercedesu?

Izvor: gp1.hr

Komentari korisnika: