Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Vizija Mercedesovog Le Man trkača za 2030. godinu Reviewed by Momizat on . Mercedes se nije proslavio na Le Manu, ali da li će se situacija promeniti u doglednoj budućnosti? Istorija udesa „trokrake zvezde“ na legendarnoj stazi se više Mercedes se nije proslavio na Le Manu, ali da li će se situacija promeniti u doglednoj budućnosti? Istorija udesa „trokrake zvezde“ na legendarnoj stazi se više Rating: 0

Vizija Mercedesovog Le Man trkača za 2030. godinu

Advertisement

Mercedes se nije proslavio na Le Manu, ali da li će se situacija promeniti u doglednoj budućnosti? Istorija udesa „trokrake zvezde“ na legendarnoj stazi se više pamti nego osvojeni podijumi. Ipak, to ne znači da Mercedes ne sanja o najprestižnijoj tituli u automobilizmu.

merc-le-mans (1)

Martin Šatelije, student dizajna iz Sevra u Francuskoj, oživeo je svoju viziju Le Man trkača u formi studije koju možemo da vidimo. On je svoju kreaciju nazvao DTW, vozilo koje bi hipotetički moglo da se nađe na Le Manu 2030. godine.

Kokpit DTW koncepta je „baza“, a Šatelije je digitalno oblikovao ostatak vozila oko njega. Atraktivna klinasta forma omogućava ekstremnu preglednost za vozača, dok aerodinamika obezbeđuje vertikalni aerodinamički pritisak.

merc-le-mans (2)

Snaga dolazi iz dva elektromotora, koji generišu energiju za Tesla turbinu. Turbina koristi komprimovani vazduh, lociran u komorama s obe strane vozila. Upotreba ovakve turbine, po Šatelijeu, donosi prednosti u odnosu na gasna ili elektropokretana rešenja.

Tu su i četiri vazdušne kočnice, koje se nose sa naprednim pogonom, i funkcionišu kao aerodinamički sistem rekuperacije energije (AERS), koji preusmerava vazduh nazad u turbinu. Ove velike vazdušne kočnice, na ovaj način ne samo što regenerišu energiju za turbinu, već štede konvencionalne kočnice i redukuju kočionu distancu na pravcima.

merc-le-mans (3)

Obraćena je pažnja i na pneumatike. Naime, 3D štampač, lociran iza svakog točka, ubrizgava tečnu gumu na pneumatike, što obezbeđuje neprekidnu regeneraciju kada je vozilo na stazi.

Izvor: vrelegume.rs

Komentari korisnika: