Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

VN Kine 2016: Rezultati utrke Reviewed by Momizat on . Niko Rozberg je osvojio treću uzastopnu pobedu ove sezone Twituj ovo!, šestu uzastopnu računajući i prošlu godinu. Aktuelni šampion, Luis Hamilton, startovao je Niko Rozberg je osvojio treću uzastopnu pobedu ove sezone Twituj ovo!, šestu uzastopnu računajući i prošlu godinu. Aktuelni šampion, Luis Hamilton, startovao je Rating: 0

VN Kine 2016: Rezultati utrke

Advertisement

Niko Rozberg je osvojio treću uzastopnu pobedu ove sezone Twituj ovo!, šestu uzastopnu računajući i prošlu godinu.

nico-rosberg-china

Aktuelni šampion, Luis Hamilton, startovao je sa začelja, doživeo lom prednjeg krila u prvom krugu, i otišao je čak pet puta u boks. On sada zaostaje 36 poena iza mnogo ubedljivijeg timskog kolege.

Sebastijan Fetel je uspeo da se domogne drugog mesta, uprkos sudaru sa timskim kolegom iz Ferrarija, Kimijem Raikonenom. Finac je na kraju bio peti, iza Red Bullova Danila Kvjata i Danijela Rikijarda.

Raikonenov proboj ka vodećima je uključio i preticanje Hamiltona u završnoj fazi trke. Ferrarijeva odluka da koristi meke gume u finalnom stintu za razliku od srednje tvrdih, koje je odabrao Mercedes, pokazala se dobitnom. Britanac je bezuspešno pokušavao na kraju da pretekne Felipea Masu iz Williamsa.

Prvi krug, što nije retkost u Kini, protekao je u brojnim incidentima, a zbog krhotina koje su ostale na stazi, u četvrtom krugu je izašlo bezbednosno vozilo. Do tog momenta, Hamilton i Raikonen su već išli na servis da zamene prednja krila. Raikonen se pomerio na Fetelovu putanju, što je otvorilo put s unutrašnje strane, što je sjajno iskoristio mladi Kvjat iz Red Bulla dodavši gas, pretekavši oba Ferrarija. Na ovaj potez Rusa se Sebastijan Fetel žalio tokom čitave trke, pa zatim i zamerio Kvjatu posle trke, da bi spomenuo svoje viđenje „incidenta“ (u kojem praktično Rus nije ni učestvovao) prilikom intervjua na podijumu. Nemcu je očigledno bila povređena sujeta. Da bi izbegao Raikonenov oštećen bolid, Hamilton se sudario sa Sauberom Felipea Nasra.

Fetel je nakon trke pokušao da „očita bukvicu“ Kvjatu rekavši: „Da nisam otišao ulevo, ti bi se zabio u nas i sva trojica bismo ispali, bio si kao torpedo.“

Kvjat je odgovorio: „Nismo se sudarili.“ Vetel: „Ti nisi. Imao si sreće ovoga puta“. Kvjat je slegnuo ramenima: „Ja sam na podijumu i ti si na podijumu.“

Prilikom intervjua posle trke, Rus je dodao: „Kada vidite prolaz, idete da ga iskoristite s unutrašnje strane. Vidite jedan automobil, teško je videti oba. To jeste riskantan potez, tu se slažem sa Sebom, ali morate rizikovati, i evo me na podijumu.“

Što se Fetela tiče, najbolje bi bilo da analizira snimak i uvidi koliko zapravo nije bio u pravu. Ovakva “kuknjava” u jednoj F1 trci odavno nije viđena, a posebno što dolazi od četvorostrukog šampiona koji i sam nije “cvećka”.

Na samom početku, Rikijardo je napravio start iz snova, pretekavši Rozberga u prvoj krivini. Međutim, njegov zadnji levi točak je pritom zakačio Rozbergovo prednje krilo. Da li iz tog razloga ili zbog krhotina na stazi, Rikijardu je naknadno eksplodirala zadnja leva guma u trećem krugu, što je omogućilo vozaču Mercedesa da ga pretekne.

Da li bi Rikijardo mogao da se odbrani od Rozberga je pod znakom pitanja, ali na ovaj način je sigurno izgubio bar drugo mesto. Mercedes nije zvao Rozberga u boks kada je na stazu izašao bezbednosni automobil. Kada je došlo do restarta, Nemac se odvojio i vozio svoju trku.

Hamilton je za to vreme vodio prave ratove. Mercedes ga je dva puta zvao u boks za vreme dok se vozilo pod bezbednosnim vozilom, odradivši samo jedan krug na supermekim gumama, da bi do kraja mogao da koristi samo meke pneumatike.

Tako je Hamilton odradio tri pit stopa u prvih šest krugova i bio treći otpozadi pri ponovnom startu.

Tada je započeo svoju borbu, zajedno sa Ferrarijima. Fetel je bio jedanaesti a Raikonen malo iza Hamiltona, čiji je napredak bio usporen zbog oštećenja zarađenog u kontaktu sa Nasrom.

„Automobil je bio prilično oštećen“ rekao je aktuelni šampion. „Siguran sam da su neke aerodinamičke komponente u pitanju, ali mislim da je i ogibljenje pretrpelo štetu jer je dolazilo do savijanja.“

Šef Mercedesovog tima, Toto Volf, rekao je da je prednje krilo oštetilo prednju ivicu poda i zaštitne panele kada se odvojilo i da je automobil „dosta izgubio na aerodinamičkim performansama“.

Uglavnom, Hamilton zbog svega navedenog nije uspeo da napreduje u toj meri u kojoj je to pošlo za rukom vozačima Ferrarija.

VN Kine 2016:

1. Nico Rosberg GER Mercedes-Mercedes 56 laps / 1h 38.53.891s
2. Sebastian Vettel GER Ferrari-Ferrari +37.7s
3. Daniil Kvyat RUS Red Bull-TAG Heuer +45.9s
4. Daniel Ricciardo AUS Red Bull-TAG Heuer +52.6s
5. Kimi Raikkonen FIN Ferrari-Ferrari +65.8s
6. Felipe Massa BRZ Williams-Mercedes +75.5s
7. Lewis Hamilton GBR Mercedes-Mercedes +78.2s
8. Max Verstappen NED Toro Rosso-Ferrari +79.2s
9. Carlos Sainz Jr ESP Toro Rosso-Ferrari +84.1s
10. Valtteri Bottas FIN Williams-Mercedes +86.1s

11. Sergio Perez MEX Force India-Mercedes +94.2s
12. Fernando Alonso ESP McLaren-Honda +97.2s
13. Jenson Button GBR McLaren-Honda +101.9s
14. Esteban Gutierrez MEX Haas-Ferrari +1 lap
15. Nico Hulkenberg GER Force India-Mercedes +1 lap
16. Marcus Ericsson SWE Sauber-Ferrari +1 lap
17. Kevin Magnussen DEN Renault-Renault +1 lap
18. Pascal Wehrlein GER MRT-Mercedes +1 lap
19. Romain Grosjean FRA Haas-Ferrari +1 lap
20. Felipe Nasr BRZ Sauber-Ferrari +1 lap
21. Rio Haryanto INA MRT-Mercedes +1 lap
22. Jolyon Palmer GBR Renault-Renault +1 lap

Najbrži krug

Nico Hulkenberg GER Force India-Mercedes 1m 39.824s Lap 48

Generalni poredak vozača:

1 NICO ROSBERG GER MERCEDES 75
2 LEWIS HAMILTON GBR MERCEDES 39
3 DANIEL RICCIARDO AUS RED BULL RACING 36
4 SEBASTIAN VETTEL GER FERRARI 33
5 KIMI RÄIKKÖNEN FIN FERRARI 28
6 FELIPE MASSA BRA WILLIAMS 22
7 DANIIL KVYAT RUS RED BULL RACING 21
8 ROMAIN GROSJEAN FRA HAAS Haas car 18
9 MAX VERSTAPPEN NED TORO ROSSO 13
10 VALTTERI BOTTAS FIN WILLIAMS 7
11 NICO HULKENBERG GER FORCE INDIA 6
12 CARLOS SAINZ ESP TORO ROSSO 4
13 STOFFEL VANDOORNE BEL MCLAREN 1
14 KEVIN MAGNUSSEN DEN RENAULT 0
15 SERGIO PEREZ MEX FORCE INDIA 0
16 JOLYON PALMER GBR RENAULT 0
17 MARCUS ERICSSON SWE SAUBER 0
18 FERNANDO ALONSO ESP MCLAREN 0
19 JENSON BUTTON GBR MCLAREN 0
20 PASCAL WEHRLEIN GER MANOR 0
21 FELIPE NASR BRA SAUBER 0
22 ESTEBAN GUTIERREZ MEX 0
23 RIO HARYANTO INA MANOR 0

Generalni poredak konstruktora:

1 MERCEDES 114
2 FERRARI 61
3 RED BULL RACING 57
4 WILLIAMS 29
5 HAAS 18
6 TORO ROSSO 17
7 FORCE INDIA 6
8 MCLAREN 1
9 RENAULT 0
10 SAUBER 0
11 MANOR 0

Izvor: vrelegume.rs

Komentari korisnika: